Start van hoofdcontent

Stad

nl

Winnaars Het Roze Lieverdje: "We worden eindelijk gezien en gehoord"

15 februari 2022, 20.00 uur · Aangepast 16 februari 2022, 09.15 uur · Door Flip Linssen

De Transkliniek is uitgeroepen tot 'Het Roze Lieverdje'. Deze prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan Amsterdammers die zich inzetten voor de LHBTI-gemeenschap in de stad. Na een stemming door publiek en jury ging de kliniek er met de prijs van door. Sherry Jae Ebere zet zich in voor de kliniek: "Het laat zien dat we vooral door moeten gaan met wat we al doen."

AT5

De kliniek is een samenwerking tussen de GGD en de organisatie Trans United die zich inzet voor trans personen met een bi-culturele achtergrond. "Het gaat hierbij om mensen die niet van reguliere zorg gebruik kunnen maken doordat ze bijvoorbeeld ongedocumenteerd zijn", vertelt Ebere. De kliniek bestaat nu uit ongeveer tien vrijwilligers en biedt onder andere hulp bij safe spaces en SOA-preventie.

Al sinds 2018 begeleidt Trans United deze groep bij het transitieproces. Een jaar geleden sloot de GGD zich aan bij de Transkliniek. GGD-arts Camiel Welling denkt dat de samenwerking heel veel op kan leveren: "Door krachten te bundelen hebben we het vertrouwen van de gemeenschap en kunnen we op veel meer manieren zorg bieden. Het is een doelgroep bij wie het vertrouwen soms nog ontbreekt."

Quote

"Ik hoop dat er nog veel meer klinieken in het land ontstaan"

Sherry Jae Ebere - Trans United

Iedere twee jaar wordt de prijs uitgereikt, dit jaar gebeurde dat voor de negende keer: "Eigenlijk hebben alle genomineerden natuurlijk gewonnen. Het is een eer om met zo'n groep op het podium te staan."

"Ik wil mensen helpen om op een verantwoorde manier hormonen te gebruiken", zegt Ebere. Met haar ervaring hoopt ze mensen bij te staan die dat nodig hebben. Welling hoort van GGD-artsen uit andere steden dat er een voorbeeld kan worden genomen aan de Amsterdamse situatie: "Dit moet niet uit één initiatief komen, juist die samenwerking is zo belangrijk."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938