Start van hoofdcontent

Stad

nl

Na uren einde aan gijzeling Apple Store Leidseplein

22 februari 2022, 17.53 uur · Aangepast 23 februari 2022, 04.15 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: Inter Visual Studio

Een man met een vuurwapen heeft vanavond urenlang iemand gegijzeld in de Apple Store op het Leidseplein. Rond 22.45 uur kwam hij naar buiten en werd hij aangereden door de politie. 

Rond 17.40 uur werd er een melding van een overval gedaan. Later sprak de politie op Twitter over een 'melding bij een winkel aan het Leidseplein'. Om 18.55 uur twitterde de politie dat er iemand met een vuurwapen in of bij de winkel was en later op de avond werd bevestigd dat het, zoals op verschillende video's van omstanders te zien was, inderdaad een gijzeling was.

Meerdere getuigen lieten aan AT5 weten dat ze schoten hoorden. "Ik moest rennen voor mijn 'leven'", zei een van hen. "Ik stond op het zebrapad tegenover de Apple Store. Daar liep een medewerker in paniek naar buiten met portofoon 'OVERVAL!' roepend. Op dat moment viel kwartje nog niet en wilde ik zebrapad oversteken tegenover de ingang van de Apple Store. En op dat moment hoorde ik pistoolschoten binnen."

Op een foto van Tim Wagemakers, programmamaker bij De Balie, was te zien dat een agent zijn pistool had getrokken. "Politie rent met grote groep rond. En pistolen richting Apple store", schreef hij erbij. Hij liet weten dat het hele Leidseplein leeggeveegd is door de politie. Mensen die in de gebouwen om de Apple Store heen waren moesten binnen blijven van de politie.

Rond 18.30 uur heeft de politie iedereen in de gebouwen rond de Apple-store van het Leidseplein weggeleid. Ook Tim Wagemakers werd vanuit de Balie via de Weteringschans in de richting van het Rijksmuseum begeleid, net als het publiek dat in enkele horecagelegenheden in het plein zat.

Om 22.45 uur meldde de politie dat de man het pand uit was gekomen. Op beelden was te zien dat hij achter de gegijzelde man aan rendde en vervolgens werd aangereden door lid van de DSI in een gepantserde BMW.

Robot

"We kunnen bevestigen dat de gijzelnemer uit de Apple Store is", schreef de politie. "Hij ligt op straat en met een robot wordt hij onderzocht op explosieven. Vanaf afstand hebben politiemensen hem met vuurwapens onder controle. De gijzelaar is in veiligheid."

Uiteindelijk bleek er geen explosiegevaar te zijn en is hij per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De gegijzelde man, een klant van de Apple Store die uit Engeland komt, is niet gewond geraakt. 

200 miljoen

In een persconferentie liet de Driehoek (gemeente, politie, justitie) vannacht weten dat de gijzelnemer een 27-jarige Amsterdammer is die 200 miljoen euro in crypto's wilde. Tijdens de gijzeling stuurde hij foto's naar AT5, op een van die foto's was iets dat op een bomvest leek zichtbaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938