Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Wat weten we nu over de gijzelnemer?

23 februari 2022, 14.44 uur · Aangepast 25 februari 2022, 09.51 uur · Door Roos Gerritsen

Een gijzeling op het Leidseplein hield gisteravond het hele land in spanning. Een gijzelnemer hield urenlang een klant onder schot in de Apple Store en eiste 200 miljoen aan cryptocurrency. Rond 22.45 uur kwam de gijzeling tot een einde, toen de gijzelaar het op een lopen zette. De gijzelnemer ging erachteraan, werd aangereden door de Dienst Speciale Interventies en vervolgens aangehouden. Vandaag maakte het Openbaar Ministerie aan AT5/NH Amsterdam bekend dat de gijzelnemer al meerdere strafbare feiten heeft gepleegd.

Martin Damen

De Amsterdamse driehoek liet vanmorgen al weten dat het gaat om een 27-jarige man uit Amsterdam, die gister met een semiautomatisch wapen en handvuurwapen de Apple Store binnenliep. Hij droeg een camouflagepak en zei explosieven bij zich te dragen. Het gaat om Abdel Rahman A.

Uit onderzoek is gebleken dat de explosieve materialen die de man bij zich had, nog niet op scherp stonden. Na de aanrijding lag de gijzelnemer met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. Inmiddels is bekend geworden dat hij is overleden. 

Strafblad

Het Openbaar Ministerie laat vandaag aan AT5/NH Amsterdam weten dat de gijzelnemer een strafblad heeft en meerdere strafbare feiten heeft gepleegd. Hij heeft al 'een documentatie' op het gebied van de wet wapen en munitie. Dat zou het ernstigste feit zijn geweest, naast nog enkele minder ernstige strafbare feiten.

Volgens Het Parool was zijn laatste veroordeling in mei vorig jaar voor het belagen van zijn ex-vriendin. Hij kreeg toen 60 uur taakstraf, een maand voorwaardelijke celstraf en een contactverbod van drie jaar. Hij had zijn ex volgens de rechtbank pornografische, suggestieve, vernederende en beledigende afbeeldingen gestuurd.

Tijdens de persconferentie zei politiechef Frank Paauw over de gijzelnemer: “Wij nemen hem uitermate serieus om allerlei redenen.” Ingewijden zeggen tegen de krant dat A. geregeld verward gedrag vertoonde en dat hij een voorgeschiedenis zou hebben in de Amsterdamse hulpverlening. 

Quote

"Hier spreekt de gijzelnemer, als het bedrag niet gaat worden verstuurd"

Gijzelnemer appte at5

Rond 19.00 uur stuurde de gijzelnemer twee foto's en een bericht naar het app-nummer van AT5. "Hier spreekt de gijzelnemer, als het bedrag niet gaat worden verstuurd. Is deze stuurd. Is deze man het leven mede het systeem op jullie geweten", schreef hij naar de redactie. 

Ook stuurde hij een foto, een soort selfie, waarop te zien is dat hij iets draagt dat op een bomvest lijkt.

Bezorger Albert Heijn?

Een anonieme tipgever laat aan AT5/NH Amsterdam weten dat de man bij Albert Heijn zou werken.  De gijzelnemer zou, volgens de tipgever, zich eerst hebben gemeld bij de Albert Heijn om vervolgens met een bus te zijn doorgereden naar het Leidseplein. "In de tussentijd moet hij zich ergens hebben omgekleed",  aldus de anonieme tipgever. 

Voor de ingang van de Apple Store stond gister tijdens de gijzeling een Albert Heijn-busje met knipperende lichten geparkeerd voor de ingang. Meerdere bronnen van RTL Nieuws bevestigen tevens dat de gijzelnemer bij de supermarktketen werkt. 

Albert Heijn laat weten dit niet te kunnen bevestigen in het belang van het onderzoek. "Er is momenteel nog veel onduidelijk. Zolang het onderzoek loopt, kunnen wij nog niks bevestigen. Wij hebben hierover overlegd met de politie."

Quote

"Hij is met de Albert Heijn-bus direct doorgereden naar het Leidseplein. In de tussentijd moet hij zich ergens hebben omgekleed"

Anonieme tipgever
Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Naar het motief van de gijzelnemer wordt nog onderzoek gedaan. Gisternacht is een woning in het Centrum en in West onderzocht. De politie heeft daarbij gegevensdragers in beslag genomen.

Volgens Crimesite hebben meerdere bronnen hen laten weten dat de gijzelnemer in stadsdeel Westerpark zou wonen. Al enige weken zou hij onrustig zijn en gesproken hebben over een actie tegen Apple. Volgens bronnen van de website zag hij een complot waarbinnen het bedrijf betrokken was. De politie doet momenteel nog onderzoek. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938