Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duizenden mensen op de Dam voor vredesdemonstratie tegen oorlog in Oekraïne

6 maart 2022, 15.31 uur · Aangepast 6 maart 2022, 18.35 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Op de Dam zijn vanmiddag duizenden mensen afgekomen vanwege de vredesdemonstratie tegen de oorlog in Oekraïne. Door de demonstranten werd onder andere "Stop Putin, stop war" geroepen.

Ook Oekraïense vluchtelingen waren bij de vredesdemonstratie aanwezig. Een van hen zegt geëmotioneerd: "Nu zijn we in een goed land, maar in onze ziel doet het pijn. Heel veel pijn."

Een leus die veel wordt geschreeuwd is 'close the sky'. Daarmee vragen de demonstranten aan de NAVO om het luchtruim te sluiten. "Ze weten niet wat ze doen", vindt een andere Oekraïense vluchteling. "Ze bombarderen steden waar kinderen en zwangere vrouwen zijn."

Een derde vluchteling zegt: "Wij Oekraïners zouden nooit een ander hetzelfde toewensen als wat er nu bij ons gebeurt. Het gebeurt alleen bij ons, omdat Rusland ons buurland is." Ze houdt een bord vast waar 'Peace for Ukraine' op staat. "Dat is alles wat we willen."

Steun voor Oekraïne

Hoewel er zorgen zijn en veel verdriet is, laten Oekraïners ook merken het fijn te vinden dat er veel mensen op de demonstratie zijn afgekomen. "Het is goed om de liefde en steun voor Oekraïne te zien."

Vorige week was er op de Dam ook al een solidariteitsactie voor de Oekraïners, ook dat trok duizenden demonstranten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938