Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Oekraïense Anna en Russische Maya spelen voor Oekraïne: "Worden niet bepaald door waar we geboren zijn"

6 maart 2022, 07.00 uur · Aangepast 6 maart 2022, 07.16 uur · Door Ronald Olsthoorn

De Oekraïense pianiste Anna Fedorova en de Russische celliste Maya Fridman organiseren zondag twee benefietconcerten voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Samen met andere solisten en een ensemble halen ze hiermee geld op voor Giro555

Op zaterdagochtend 26 februari belt Maya Anna op met het idee om een benefietconcert te organiseren voor Oekraïne. "Ik had het gevoel dat ik iets moest doen, dus ik belde Anna en zo begon het eigenlijk", zegt Maya. "We zijn allemaal mensen en we worden niet bepaald door waar we zijn geboren." Ze hopen dat zij in deze tragische tijden mensen door middel van muziek toch samen kunnen brengen.

Quote

"Dit is iets wat je ziet in films of leest in boeken, maar je denkt niet dat het ooit echt kan gebeuren"

Anna Fedorova, pianiste

De twee musici repeteren samen in Anna's bovenappartement in Amsterdam. Anna woont hier al jaren samen met haar man, sinds kort zijn ook haar ouders hier noodgedwongen bijgekomen. Het vliegticket waarmee haar ouders naar Nederland konden afreizen, kocht ze net voor de invasie begon. Hun koffers staan nog in de woonkamer bij Anna. "Dit is iets wat je ziet in films of leest in boeken, maar je denkt niet dat het ooit echt kan gebeuren," vertelt Anna vol ongeloof.

Andere musici die ook zullen spelen tijdens het benefietconcert zijn onder anderen de Nederlandse violiste Liza Ferschtman, de Nederlandse celliste Quirine Viersen en Anna's echtgenoot Nicholas Schwartz op de contrabas. Er worden veel muziekstukken gespeeld van Oekraïnese componisten en als eerbetoon spelen de musici ook het Oekraïnese volkslied. 

Het eerste concert vindt plaats om 15.00 uur in Den Haag en om 20.15 uur is de tweede in het Concertgebouw. De kaarten waren binnen dertig uur al helemaal uitverkocht. Het optreden vindt plaats in de grote zaal, die zondagavond blauw en geel gekleurd zal zijn. Via radio 4 is een livestream te volgen.  

Meer inzamelingsacties

Sinds het begin van de oorlog zijn er verschillende inzamelingsacties georganiseerd voor Oekraïne. De cultuursector organiseert dit weekend activiteiten door het hele land en doneert een deel van de opbrengsten aan Giro555. Het programma en de deelnemende culture instellingen staan op de website van hArtforUkraine. Onder andere de Melkweg, het Internationaal Museum en het Koninklijk Theater Carré betuigen hun steun door blauw en geel te kleuren.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938