Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gat in de Kinkerbuurt 'gekraakt' voor stadspark: "Dit hoort eigenlijk van ons te zijn"

15 maart 2022, 14.22 uur · Aangepast 15 maart 2022, 15.34 uur · Door Ronald Olsthoorn

Het stuk braakliggend terrein op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat en de Borgerstraat is deze verkiezingsdagen voor even een stadspark met ruimte voor salsadansen, lezingen en een buurt-bbq.

AT5

Jongerenpartij LEF heeft bezit genomen van het stuk grond om een statement te maken. "We hebben het omgedoopt tot het M. Vasalispark", zegt lijsttrekker Daniël van Duijn, "en we heten Amsterdammers welkom op hun plek, want dit hoort eigenlijk van ons te zijn."

In 2007 werden de vervallen sociale woningen die er stonden gesloopt en sinds 2010 is er een conflict met de projectontwikkelaar die er eerst seniorenwoningen wilde neerzetten, plannen die in het water vielen door de crisis toen. Daarna moest er een hotel komen, maar daar verzette de buurt zich met succes tegen. Intussen wil ook het stadsdeel niet meer aan die plannen van de eigenaar meewerken, maar die twee zijn nog altijd in een juridische procedure verwikkeld.

Quote

"Ook na de verkiezingen hopen we hier een mooie plek te realiseren"

LEF-lijsttrekker daniël van duijn

Volgens Van Duijn is de actie niet illegaal, omdat de grond - erfpacht - van de gemeente is en de wet ruimte zou bieden voor dit protest dat volgens hem meer is dan een verkiezingsstunt alleen: "Ik ben een buurtbewoner, mijn opa en oma hadden hier een groentezaak tegenover café De Toog dus dit gaat mij echt wel aan het hart. En ook na de verkiezingen hopen we hier ook echt wel een mooie plek te realiseren, waar de buurt krijgt wat zij willen en niet wat een paardenboer uit Brabant wil (de projectontwikkelaar, red.)."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938