Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevluchte kinderen naar Oekraïense zondagsschool: "Dankbaar dat ik weer kan leren"

27 maart 2022, 19.30 uur · Aangepast 28 maart 2022, 07.07 uur · Door Flip Linssen

Sinds een aantal weken loopt het aantal aanmeldingen bij Oekraïense zondagsschool 'Dzherelo' in Amstelveen hoog op. Vandaag trok de school in een nieuwe locatie, vlak naast de al bestaande locatie, om vluchtelingenkinderen op te vangen en op zondag les te kunnen geven.

AT5

"Eerst hadden we 60 leerlingen, drie weken geleden werden dat er ineens 160", zegt directeur Vitaliy Tonenchuck. Al sinds 2014 wordt er iedere zondag les gegeven over de Oekraïense taal en cultuur om kinderen met bijvoorbeeld Oekraïense familie daarin te begeleiden. Maar een paar weken geleden kwam daar ineens een functie bij: de opvang van gevluchte kinderen. "Het is nog een beetje chaos, maar het is heel fijn dat we met deze nieuwe locatie al zo veel meer kinderen kunnen helpen."

Wegnemen van zorgen

Vandaag was de eerste dag dat de kinderen naar de nieuwe school konden. Veel van hen zijn nog geen twee weken in Nederland. Een moeder die haar kind net naar zijn nieuwe klas heeft gebracht is opgelucht: "Ik keek net door het raampje en zag hem hard lachen met andere kinderen." Volgens haar is het goed om kinderen met leeftijdsgenoten in eigen taal kan praten. "Hij heeft ook ons als ouders, maar dat is toch anders. Zo worden zijn zorgen even weggenomen."

Quote

"Hun glimlach is het beste wat je als docent met een les kunt bereiken"

vrijwilliger zondagsschool

De kinderen variëren in leeftijd, in kleine klasjes hebben ze drie uur per week les. Een 16-jarige jongen komt samen met zijn broertje: "Ik kan met mijn vrienden van thuis praten, maar ik ben ook blij dat ik hier nieuwe vrienden kan maken. Ik houd van studeren, dus ik ben dankbaar dat ik na een lange pauze weer kan leren op deze school."

De docenten zijn vrijwilligers. Door het nieuwe gebouw is er ruimte voor ongeveer acht nieuwe klassen. Een docent geeft pas sinds drie weken les, hij heeft een duidelijk doel voor de tieners uit zijn klas: "Ze zijn beschadigd, maar eindigden de les net allemaal met een glimlach. Dat is het beste wat je als docent met een les kunt bereiken."

Uitbreiding

De directeur ziet de aanmeldingen blijven stijgen. "We weten niet wat er in Oekraïne allemaal staat te gebeuren", zegt Tonenchuck. "Als het worst case scenario echt gaat gebeuren hebben we ook aan deze locatie niet genoeg." Onder andere een naschoolse opvang heeft hun locatie al aangeboden als dat nodig is. Maar voor ons is de grootste valkuil nu het aantal leraren dat kan helpen."

Op dit moment is de zondagsschool het enige wat veel kinderen hebben, Tonenchuck hoop dat dat niet lang meer zo blijft: "Ideaal zou zijn als de zondagsschool erbij wordt en de kinderen zo snel mogelijk kunnen meedraaien in het normale onderwijs."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938