Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Zeshonderd bomen overleefden stormen Eunice en Corrie niet

29 maart 2022, 07.35 uur · Aangepast 29 maart 2022, 10.43 uur · Door Stefan Bunschoten

De stormen Corrie en Eunice hebben er samen voor gezorgd dat er ongeveer zeshonderd bomen in de stad omwaaiden. Daarnaast gingen er nog zo'n 110 bomen om in het Amsterdamse Bos.

Dat laat wethouder Jakob Wedemeijer (Openbare Ruimte en Groen) weten in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren. Er zijn daarnaast twijfels over de stabiliteit van sommige bomen. 

Quote

"Er zijn ook bomen die behouden kunnen blijven door middel van forse snoei"

Jakob Wedemeijer, wethouder

"In een aantal gevallen is er aanleiding om de bomen nader technisch te onderzoeken of een 'stormproef' uit te voeren", schrijft Wedemeijer. "Dit kan betekenen dat er nog een aanvullend aantal bomen uit veiligheidsoverwegingen gekapt zullen moeten worden. Er zijn ook bomen die behouden kunnen blijven door middel van forse snoei."

Op de vraag van de Partij voor de Dieren over de planning van de herplant van bomen is nog geen duidelijk antwoord. Volgens Wedemeijer wordt dat 'opgenomen in de totale planning binnen de herplantopgave'. De gemeenteraad krijgt daar na de zomervakantie in een brief meer over te horen.

Ruim twee miljoen

Dan moet ook duidelijk zijn hoeveel geld het de gemeente extra kost. Er wordt door de gemeente namelijk jaarlijks nog geen budget gereserveerd voor het herplanten van bomen na stormen. "We zullen moeten rekenen op een bedrag van ruim twee miljoen euro voor vervanging van de bomen", schreef Wedemeijer in een andere brief.

Storm Eunice vond op 18 februari plaats en storm Corrie op 31 januari. Tijdens storm Eunice kwamen er drie mensen om het leven door vallende bomen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938