Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sekswerkers roepen partijen op niet mee te werken aan erotisch centrum: "Straks gaan ze illegaal werken"

15 april 2022, 16.11 uur · Door Lotte Rigter

Via een open brief hebben 130 sekswerkers op de Wallen een oproep gedaan aan architecten, bouwbedrijven en ontwikkelaars om niet mee te werken aan de plannen van de gemeente voor een groot erotisch centrum aan de rand van de stad. "Het is een besloten gebouw. Mensen kunnen het daar niet goed in de gaten houden en dat is een groot probleem voor ons. Misschien komt er meer mensenhandel", verklaart een oud-sekswerker.

AT5

Felicia Anna is zelf een oud-sekswerker op de Wallen en oprichter van de belangenvereniging Red Light United. Ze heeft onderzoek gedaan naar de animo voor een erotisch centrum onder sekswerkers en wat blijkt: 93 procent is tegen een verhuizing. Ze blijven liever op de Wallen, waar het volgens hen een stuk veiliger is dan een gebouw buiten de ring. "Dat lijkt me een duidelijke boodschap."

"Het is een industrieterrein, buiten de ring, vaak gevaarlijk en minder in zicht", beaamt ook Maryo, ervaringsdeskundige bij het Prostitution Information Center. "Hier op de Wallen kent iedereen elkaar. Je weet precies welke sekswerkers voor welke kantoren werken. Als er iets gebeurt is iedereen er als de kippen bij." Volgens Maryo is het nog te onduidelijk hoe die veiligheid in een erotisch centrum gewaarborgd kan worden. 

Minder overlast op de Wallen 

Het plan voor een erotisch centrum werd bekend in februari 2020. Burgemeester Halsema noemde het als een oplossing om de overlast op de Wallen tegen te gaan. Het gebouw moet volgens de burgemeester juist een veilige plek worden, waar ook horecagelegenheden een plek moeten hebben. 

Quote

"Wij staan hier elke nacht, niet de mensen die claimen dat het niet veilig is"

felicia anna - red light united

Maar Felicia Anna hoort van sekswerkers dat ze de huidige locatie op de Wallen juist veilig vinden. "En ik vind het belangrijker hoe wij ons voelen en hoe veilig wij het ervaren, dan wat anderen denken. Wij staan hier elke nacht, niet de mensen die claimen dat het niet veilig is."

artist impression erotisch centrum - Thijs Wolzak / Moke Architecten

Illegale prostitutie 

Daarnaast vreest Felicia ook dat de komst van een erotisch centrum zal leiden tot meer illegale prostitutie. "Want ze willen niet werken op een plek waar ze zich niet comfortabel voelen. En met illegale prostitutie komen er meer problemen. Als je het niet kan zien, kan je niet de mensen helpen die hulp nodig hebben."

Ook Maryo ziet de obstakels voor de veiligheid van sekswerkers. "Want hoe zorg je ervoor dat die werkers, die bijna allemaal binnen de ring wonen, dat die veilig thuis kunnen komen? Begin daar maar mee."

Quote

"Als je het niet kan zien, kan je niet de mensen helpen die hulp nodig hebben"

felicia anna - red light united

Een Britse toerist die voor zijn spring break naar de stad is gekomen, ziet het idee niet zitten: "Zou zuur zijn voor de toeristen, daarom lopen we hier. En we gaan echt niet de moeite nemen om naar een erotisch centrum te reizen. Echt niet."

De gemeente verwacht na de zomer een besluit te nemen over de locatie en precieze invulling van de plannen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938