Start van hoofdcontent

Stad

nl

Arbeidsinspectie: relatief veel overtredingen bij maaltijd- en flitsbezorgers

4 mei 2022, 15.05 uur · Aangepast 4 mei 2022, 15.31 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Nederlandse maaltijd- en flitsbezorgers overtreden relatief vaak de wet als het gaat om arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Dat stelt de Arbeidsinspectie in een rapport. De meeste overtredingen gaan over een 'niet deugdelijke registratie' van arbeids- en rusttijden, verboden kinderarbeid voor 13-, 14- en 15-jarigen, en kinderen die werken op uren dat zij dat eigenlijk niet mogen.

Foto is ter illustratie

De arbeidsinspectie startte het onderzoek nadat er 'meldingen en signalen' waren binnengekomen over onderbetaling, zwaar werk en de maatschappelijke aandacht voor overlast, afgeplakte locaties en de verkeersveiligheid.

In het rapport meldt de inspectie ook dat het een aantal keer een maaltijdbezorging van te jonge bezorgers heeft stopgezet. Kinderen en ouders zouden niet altijd op de hoogte zijn van het verbod op kinderarbeid. Twee maaltijdbezorgers kregen daarnaast een boete omdat ze buitenlandse bezorgers zonder werkvergunning voor ze lieten werken.

'Schijnzelfstandigheid'

Ook de overeenkomsten tussen bedrijven met bezorgers , die vaak zijn gebaseerd op 'prestatie en tegenprestatie', vragen om uitgebreid onderzoek, aldus de inspectie. De waakhond vindt dat bedrijven moeten stoppen met zulke 'transactionele arbeidsrelaties.' De bezorgdiensten zouden hun verantwoordelijkheid als werkgever uit de weg gaan door de relatie met bezorgers te baseren op schijnzelfstandigheid.

Daarmee ontwijken ze de verplichtingen die de arbeidswet bij een normaal dienstverband met zich meebrengt, zegt de Arbeidsinspectie. Werknemers hebben bijvoorbeeld geen recht op doorbetaling van loon bij ziekte en zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Ook de rechter vindt dat bezorgers in de praktijk niet als echte zzp'ers werken, schrijft de inspectie in het rapport.

'Verre van volwassen'

Hoewel de flitsbedrijven een onstuimige groei doormaken, een zeer aanwezige marketing hebben en ook gericht zijn op het beïnvloeden van de maatschappelijke opinie, zijn hun arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden verre van volwassen, besluit de Arbeidsinspectie. "Dit is zorgelijk. De Arbeidsinspectie vindt dat van deze bedrijven veel meer mag en moet worden verwacht: hun focus moet ook écht liggen op goed werkgeverschap, niet louter op het vergroten van marktaandeel."

In grote steden, zoals Amsterdam, zijn de laatste jaren steeds meer flits- en maaltijdbezorgers actief. Nadat verschillende darkstores (de plekken waar bezorgers de producten oppikken) in de stad voor overlast hebben gezorgd, heeft de gemeente besloten om de opening van nieuwe vestigingen te verbieden. Eén darkstore (die van flitsbezorger Zapp) moest zelfs de deuren sluiten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938