Start van hoofdcontent

Stad

nl

Per direct verbod op nieuwe ‘darkstores’ voor flitsbezorging in de stad

27 januari 2022, 11.55 uur · Aangepast 27 januari 2022, 13.21 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met het voorstel van het college om per direct de vestiging van nieuwe ‘darkstores’ voor flitsbezorging te bevriezen. Dat zijn verkooppunten die zich uitsluitend richten op online winkelen. 

De bevoorrading van die darkstores en het ophalen van de boodschappen door de koeriers zorgt voor drukte en geluids- en verkeerhinder. Dit levert overlast op voor buurtbewoners, die de afgelopen tijd op meerdere plekken protesteerden tegen deze 'winkels'. Het voorstel betekent er voorlopig en per direct geen nieuwe darkstores bij komen.

De gemeente wil het komende jaar gaan bepalen in hoeverre en onder welke voorwaarden een flitsbezorgdienst vanuit een darkstore op een bepaalde plek kan worden gevestigd. Tot die tijd komen er dus geen nieuwe bij. Amsterdam is de eerste stad in Nederland die deze stap zet.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling & Duurzaamheid): “Met de snelle groei van flitsbezorging vanuit darkstores is ook het aantal klachten toegenomen: klachten over geblokkeerde stoepen, over het straatbeeld, over verkeersveiligheid of nachtelijke geluidsoverlast. Het college drukt met dit besluit op pauze voordat de toename van darkstores voor flitsbezorging uit de hand loopt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938