Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voor het eerst moet een darkstore in Amsterdam de deuren sluiten: "Hopelijk een precedent voor elders in de stad"

26 april 2022, 20.00 uur · Aangepast 26 april 2022, 21.18 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De darkstore van flitsbezorger Zapp in de Fagelstraat in West moet voorlopig dicht. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Volgens de gemeente past de darkstore niet in het bestemmingsplan. Waar er bij Zapp 'teleurstelling' heerst over het besluit, is stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst (West) 'blij' voor de bewoners van de Fagelstraat.

Nadat omwonenenden al een aantal keer hadden geklaagd over overlast door de darkstore, sommeerde het stadsdeel Zapp tot sluiting van het magazijnpand. Zapp vroeg vervolgens een voorlopige voorziening aan bij de rechter, zodat de winkel tot het kort geding open mocht blijven. Maar de voorzieningenrechter heeft die voorziening dus afgewezen. 

Er waren zo'n 80 klachten binnengekomen over overlast. Veel omwonenden zijn dan erg ook blij met het besluit van de rechter.

Grote gevolgen 

De uitspraak kan vergaande gevolgen krijgen, omdat veel darkstores in de stad zijn gevestigd in woonwijken. "Het is natuurlijk ontzettend positief en ik ben er heel blij over. Dit is hopelijk een precedent voor elders in de stad", aldus van der Horst. Het vonnis van de rechter laat zien dat het bestemmingsplan van de gemeente leidend is.

Toch zijn er op het moment veel Amsterdammers die gebruik maken van de bezorgdienst, maar van der Horst denkt dat de meeste Amsterdammers de maatregelen wel snappen. "Ik denk dat veel bewoners van het stadsdeel dit prima begrijpen. En we zijn bezig in de stad om te kijken waar het wel kan", vertelt Van der Horst. "Dus als er een locatie is waar het wel kan is dat ook prima". 

De vestiging  aan de Fagelstraat moet vanaf komende donderdag de deuren sluiten. Als Zapp dat niet doet, zal de gemeente het pand dichttimmeren.

Reactie Zapp:

"We zijn erg teleurgesteld over de aanpak van de gemeente en de gevolgen die dit besluit zal hebben voor onze medewerkers en klanten, vooral omdat de gemeente ons verbiedt om alternatieve locaties te openen terwijl we wachten op de uitkomst van de herziening van het bestemmingsplan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938