Start van hoofdcontent

Stad

nl

Overlast en protest: hoe moet het verder met de darkstores in de stad?

14 april 2022, 07.00 uur · Aangepast 14 april 2022, 07.50 uur · Door Mirjam Eeken

Dinsdag liet Albert Heijn weten te gaan flitsbezorgen in Amsterdam, juist nu de bestaande flitsbezorgservices niet mogen uitbreiden. Hoe staat het met de darkstores in de stad?

Veel vraag, maar ook luidruchtige bezorgers, fietsen op de stoep en bezorging die dag en nacht doorgaat: flitsbezorgservices houden de gemoederen in de stad bezig. Eind januari besloot de gemeente om nieuwe darkstores een jaar lang niet toe te staan in de stad. Albert Heijn springt in het gat en bezorgt vanaf volgende week razendsnel boodschappen in samenwerking met Deliveroo en Thuisbezorgd. Ondertussen zoekt de gemeente nog steeds naar een oplossing voor het darkstoreprobleem.

Klachten

Na meerdere klachten van bewoners uit onder andere uit De Pijp en West was de maat voor de gemeente eind januari vol. Flitsbezorgservices bleven voor overlast in de buurt zorgen en handhaven zorgde niet voor verbetering. Daarop besloot de gemeente door middel van een voorbereidingsbesluit de komst van nieuwe darkstores een jaar lang te verbieden. 

Op dit moment is er nog geen specifieke regelgeving voor darkstores, omdat het een relatief nieuw concept is. De regels voor bijvoorbeeld een postkantoor of een winkel zijn duidelijk, maar een darkstore valt nog niet onder bestaande wetgeving.  

Daarom is de gemeente nu bezig een nieuw bestemmingsplan voor de darkstores te ontwikkelen. Op die manier hoopt zij in de toekomst darkstores uit winkelpanden in de binnenstad te kunnen weren. Maar van die locaties moeten flitsbezorgservices, die beloven de boodschappen binnen 10 minuten thuis te bezorgen, het juist hebben.

Aanbieders

Amsterdam telt op dit moment 31 darkstores van vier aanbieders: Gorillas, Getir, Zapp en Flink. Er is veel vraag naar de bezorgservice, maar de uitvalsbases met hun fietsverkeer en afgeplakte ramen zorgen ook voor overlast. Een filiaal van Zapp aan de Fagelstraat kreeg zelfs te horen dat het de deuren moest sluiten. Er waren aanhoudende overlastklachten van buurtbewoners en de darkstore werd in korte tijd twee keer overvallen. Zapp probeert de sluiting middels een rechtszaak te voorkomen

Nieuwe darkstores

AT5/NH Amsterdam kreeg de afgelopen weken meerdere berichten van bezorgde bewoners dat flitsbezorgservices, ondanks het verbod, een nieuwe darkstore in hun buurt leken te openen. Onder meer aan de Admiraal de Ruijterweg (Flink) en de Linnaeusstraat (Getir) werden koelkasten en bureaus naar binnen gebracht. Volgens de flitsbezorgservices gaat het hier om panden die zij al hadden gehuurd, voordat het voorbereidingsbesluit in werking trad. Ze zouden de panden nu alleen nog inrichten en niet in gebruik nemen. Tot nu toe is inderdaad geen van de vestigingen opengegaan.

Toekomst

Hoe de toekomst van de flitsbezorgservices in de stad eruit ziet is onzeker. Een woordvoerder van de gemeente laat weten nog steeds in overleg te zijn met de vier bedrijven. Eind van de maand is er opnieuw een overleg.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938