Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevluchte Oekraïense middelbare scholieren krijgen les in bedrijfspand

9 mei 2022, 21.02 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Een verdieping van het kantoor van online supermarkt Picnic in Duivendrecht is omgebouwd tot een Oekraïense middelbare school. Vijftig leerlingen volgen hier online lessen van hun eigen school en krijgen begeleiding van leerkrachten uit hun eigen land.

Acht Oekraïense leerkrachten geven een volledig lespakket, waarin alleen natuurkunde ontbreekt. Dit omdat de natuurkunde docenten voornamelijk mannen zijn en veelal zijn achtergebleven voor de oorlog in Oekraïne.

Verder komen alle lessen aan bod: Oekraïense literatuur, wiskunde, Engelse lessen en ook lessen Nederlands. Dit laatste vak wordt gegeven door medewerkers van Picnic en initiatiefnemer Karin van Beuningen: "Ik dacht: misschien is het belangrijker om Engels te leren, maar de kinderen wilden ook graag Nederlands leren."

Van Beuningen kwam op het idee om deze pop-up school in te richten omdat er veel vraag is naar lessen voor Oekraïense kinderen van middelbare schoolleeftijd. Het bedrijf had een leegstaande verdieping en bood aan deze, evenals benodigde spullen, beschikbaar te stellen. De school is volgens het Oekraïense systeem opgezet , en is ook met leerkrachten uit eigen land.

De leerlingen zijn erg blij met de pop-up school: "Les krijgen in een kantoor is geweldig, ik voel me helemaal volwassen en verantwoordelijk en dat is super", zegt een van hen. Daarnaast is ze blij dat ze de kans krijgt om Nederlands te leren en les te volgen zoals ze dat in Oekraïne doen.

Quote

"Ik denk dat het heel belangrijk is voor de kinderen om door te gaan met hun eigen leven"

karin van beuningen - INITIATIEFNEMER

Het doel van de tijdelijke geïmproviseerde school is om zo min mogelijk afwijken van het Oekraïense schoolsysteem. Karin zegt daarover: "Ik denk dat het heel belangrijk is voor de kinderen om toch door te gaan met hun eigen leven, want we weten niet wat er gaat gebeuren voordat ze misschien in Nederland gaan wonen, of in Duitsland of Polen of teruggaan naar Oekraïne. Daarom denk ik dat het belangrijk is om heel even in je eigen omgeving te blijven."

Dat lijkt aardig te lukken. Meerdere leerlingen laten weten blij te zijn met de lessen, en ook hun ouders zijn blij met de situatie. Karin vertelt: "Er zijn allemaal chatgroups waar de Oekraïense leerkrachten veel chatten met de ouders. Ik heb daaruit begrepen van de ouders dat het ook echt een goed niveau is dat we hier bieden, dus dat is ook heel leuk om terug te horen."

Veerkrachtig

In het begin zag Karin veel verdriet onder zowel de kinderen als ouders: "Maar dan zie je hoe die kinderen zo veerkrachtig zijn en zo snel ook wel weer een beetje gelukkig kunnen worden. Dat is wel heel bijzonder om te zien."

Hoe lang deze school er blijft is nog niet duidelijk. De gemeente, waardeert het initiatief enorm, maar ziet de scholieren liever in het reguliere Nederlandse onderwijs instromen. Zie hieronder de reactie van de gemeente hierover:

"Het is sympathiek dat Picnic direct na het uitbreken van de oorlog dit initiatief als tijdelijke oplossing heeft genomen. Maar Amsterdam wil dat deze kinderen zo snel mogelijk meedraaien in het reguliere onderwijs, daar hebben ze recht op. En daarom is het belangrijk dat kinderen uit het primair onderwijs in nieuwkomersklassen komen en kinderen uit het voortgezet onderwijs in internationale schakelklassen. Deze scholen hebben de expertise en kennis, niet alleen op het gebied van onderwijs, maar ook op het gebied van traumaverwerking voor kinderen uit een oorlogsgebied. De gemeente en schoolbesturen zijn momenteel druk bezig met de uitbreiding van het nieuwkomersonderwijs."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938