Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Theaters al maanden open, maar stoelen worden moeizaam gevuld: "Iets meer dan de helft"

12 mei 2022, 07.00 uur · Aangepast 24 mei 2022, 10.17 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De theaters zijn sinds 23 maart weer zonder beperkingen open. De speellijsten zijn gevuld, maar de stoelen blijven, vaker dan voorheen, leeg. 

Voor het Polanentheater in de Spaarndammerbuurt betekent het wegblijven van publiek dat er nu wekelijks zalen niet volledig gevuld zijn. Ik denk dat het iets meer dan de helft is, maar nog zeker geen 100%", aldus mede-bedrijfsleider Mitchell Raijmakers. "En wat kun je eraan doen? Ik zou het echt eigenlijk niet meer weten, want het is er. Alleen de bezoekers komen nog niet in groten getale. Dat is gewoon een probleem."

Andere manier

Bij Theater Bellevue zijn de zalen ook niet gevuld zoals voor de pandemie, gemiddeld voor 60 à 65 procent. Daarom worstelen ze daar nu met de vraag: "Hoe lukt het ons om het publiek weer naar de zaal te krijgen?" Directeur Eve Hopkins denkt dat een andere benadering nodig is.

"Ik denk dat het idee van 'we hebben een voorstelling en het publiek komt wel', die werkt wel, maar voor een bepaald gedeelte van het publiek", legt ze uit. "Het leuke is dat we door corona, als een soort fijne bijvangst, nu na moeten denken om op een andere manier je publiek te gaan bereiken. Die wil veel meer betrokken zijn, dan alleen maar 'koop een kaartje, ga erin en ga erna weer uit'."

Op doordeweekse dagen zijn er ook voorstellingen overdag in Theater Bellevue. De liefhebbers die zich daar melden zien ook dat de stoelen om hen heen vaker leeg zijn. "Het is een beetje uit het systeem geraakt door corona." Een ander vult aan: "Of mensen zijn bang weer voor een besmetting, je weet het niet."

Goochelen

Bij het Polanentheater maken ze zich zorgen over de toekomst. De steunregelingen van de overheid zijn gestopt en de sluiting van twee jaar heeft financieel pijn gedaan. "Dat we nu open zijn, daar kunnen we net de kosten mee dekken allemaal, alleen er zit niks extra's bij dus je verdient eigenlijk niks", legt Raijmakers uit.

"Ook ben je financieel tien jaar terug in de tijd geslingerd als bedrijf zijnde. Het is nog wel nog steeds goochelen om het allemaal rond te krijgen. Hoe je dat nu nog kunt oplossen? Ik zou het niet weten, want we zijn er. De voorstellingen zijn er. Alleen de mensen moeten komen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938