Start van hoofdcontent

Misdaad

NL
V

Drietal vandaag voor de rechter voor doodschieten Ayla Mintjes

16 mei 2022, 08.00 uur · Aangepast 16 mei 2022, 08.31 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: Inter Visual Studio

Drie mannen moeten zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor het doodschieten van de 27-jarige Ayla Mintjes in mei vorig jaar. Twee van hen worden gezien als de schutters, terwijl de derde verdachte volgens het Openbaar Ministerie (OM) de vluchtauto bestuurde. De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Samuel Y. (21), Jeremia T. (22) en Renato F. (35) worden verdacht van het medeplegen van de moord op Mintjes en de poging tot moord op haar vriend. Ook worden zij verdacht van het in brand steken van de vluchtauto en van wapenbezit. De verwachting is dat het OM dinsdag met een strafeis komt. Dit kan echter ook al vandaag zijn, aangezien de verdachten zich tot nu toe op hun zwijgrecht beroepen.

Schietpartij

Mintjes werd op zondagavond 16 mei vorig jaar, vandaag precies een jaar geleden dus, onder vuur genomen met automatische wapens toen ze met haar vriend Anis B. uit de parkeergarage van haar appartementencomplex aan de Maassluisstraat reed. Volgens justitie was Mintjes een onschuldig slachtoffer; vermoedelijk was het de schutters te doen om haar vriend Anis B., een bekende uit het criminele milieu. Mintjes overleed, haar vriend raakte niet gewond.

De schutters maakten gebruik van een Volkswagen Caddy, die ook is vastgelegd door verschillende camera's. Uit beelden blijkt dat die auto de bewuste avond al sinds 18.00 uur op de Maassluisstraat stond in afwachting van Mintjes en haar vriend. Op het moment dat het stel in een Mercedes AMG het gebouw verliet, kwam de Caddy in beweging.

Automatische wapens

Op beelden is te zien dat twee schutters met automatische wapens door de straat renden en de Mercedes onder vuur namen. Mintjes zat achter het stuur en werd geraakt, haar vriend bleef ongedeerd. Mintjes kroop ter hoogte van de Heemstedestraat uit de auto en kon nog via de achterkant naar de bijrijdersstoel lopen, waarop haar vriend achter het stuur ging zitten en naar een ziekenhuis reed. Mintjes overleed daar aan haar verwondingen. 

Ayla Mintjes

Na de schietpartij sprongen de twee schutters achterin de Caddy, waarop de bestuurder er met hoge snelheid ervandoor ging. Vier minuten later kwam het drietal aan in de August Vermeylenstraat, waar de auto in brand werd gestoken. In het voertuig vond de politie later een handvuurwapen en twee automatische vuurwapens.

Zeer ernstige brandwonden

Ook van die plaats delict zijn beelden, waarop volgens justitie de verdachten te herkennen zijn. Het drietal vatte volgens het OM zelf vlam bij het in brand steken van de vluchtauto. Alle verdachten liepen brandwonden op aan hun lichaam. Eén van hen raakte zwaarder gewond en zou door de ernstige brandwonden zijn bewustzijn bijna hebben verloren, stelt de officier van justitie.

Volgens het OM vluchtte het drietal na het in brand steken van de Caddy naar een woning in Utrecht. Daar zag een getuige hoe rond 20:45 uur die avond een man werd afgezet met ernstige brandwonden. Een getuige zag dat hij "enorme brandwonden" had en "telkens wegviel". Volgens de officier van justitie moest deze verdachte daarop met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis worden gebracht.

"Andere oorzaak"

De advocaat van deze verdachte, Samuel Y., stelt dat de brandwonden een hele andere oorzaak kunnen hebben. Volgens hem hoeven die niet te zijn ontstaan door een strafbare gedraging. Volgens hem komen de verwondingen ook niet overeen met wat een getuige beschreef. Een andere verdachte, Jeremia T., heeft verklaard dat hij de brandwonden ergens anders heeft opgelopen door een brandbare vloeistof.

Naast camerabeelden en getuigenverklaringen koppelt de recherche de drie verdachten aan de moord vanwege hun telefoongegevens. Tussen 14 en 16 mei hebben de drie volgens de politie onderling contact met elkaar via de telefoon. Ze peilen in de dagen voorafgaand aan de liquidatie uit op de Maassluisstraat, en de plek waar de vluchtauto later in brand zal worden gestoken, de August Vermeylenstraat. Op de avond van de moord peilen hun telefoons ook uit op de Nolensstraat, waar één van de verdachten woont.

Eerdere veroordeling

Afgelopen april werden al een 21-jarige en 22-jarige man beiden veroordeeld tot zes jaar cel voor het voorbereiden van de moord op Anis B. De rechtbank achtte bewezen dat de twee hadden geprobeerd om een peilbaken onder de auto van de twee te plakken. Ook hielden zij Mintjes in de gaten terwijl ze aan het werk was in een zonnestudio in Diemen en volgden ze haar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938