Start van hoofdcontent

video

nl

Er komen 1000 nieuwe elektriciteitshuisjes aan: "Weg uitzicht"

23 mei 2022, 08.30 uur · Door Sammie van den Broek

Bewoners van Oud-West en Zuid zijn niet te spreken over de komst van elektriciteitshuisjes in hun buurtje. Vooral omdat het lelijk is en het uitzicht verpest. Toch zullen we dit soort huisjes veel vaker gaan tegenkomen. Om het toenemende stroomverbruik in goede banen te leiden zullen er de komende jaren zo'n duizend transformatorhuisjes bij gaan komen. 

Volgens netbeheerder Liander moet het elektriciteitsnet vanwege woningbouw en de energietransitie fors uitgebreid worden. Daarnaast wil het stadsbestuur in 2030 geen benzine- en dieselauto's meer in de stad en dat in 2040 alle huishoudens gestopt zijn met het gebruik van aardgas. Kortom er moeten in rap tempo meer elektriciteitshuisjes bijkomen in de stad.

Lelijk

Siem Vaessen woont in de Bellamybuurt en ergert zich kapot aan het nieuwe transformatorhuisje bij hem op het plein. "Ten eerste het staat midden op een voetpad. Ten tweede het is best wel lelijk. Ten derde waarom hier en niet op een parkeerplek", aldus Vaessen.

Quote

"Gaan we straks ook midden op de Dam die dingen plaatsen, omdat het zo handig is?"

Siem Vaessen heeft zo'n huisje voor de deur

Vorig jaar september waren er plannen in de Breughelstraat om een transformatorhuisje te bouwen, maar de buurt wilde dit absoluut niet. Uit protest gingen ze in de kuil zitten waar het huisje zou komen. De komst van het huisje is uiteindelijk niet doorgegaan. Of die er ook echt nooit komt, dat is nog de vraag.

Tito Hattem was een van de buurtbewoners die in de kuil zat. "We zijn bang dat plotseling de straat weer open gaat als iemand niet oplet", vertelt hij. "Dan heb je een probleem". Hij ziet wel een oplossing op de Apollolaan. Daar staat een elektriciteitshuisje met een heg en ver weg van huizen. "Dan heeft niemand er last van", vertelt hij naast het huisje.  

Reactie Liander:

"We zijn meer elektriciteit gaan gebruiken. Denk aan de elektrische auto’s en zonnepanelen. Dat betekent meer transformatorhuisjes. Anders kan je er geen gebruik van maken. We hebben een van de meest betrouwbare elektriciteitsnetwerken van de wereld, maar als het om transformatorhuisjes gaat zien we dat mensen een ‘not in my backyard’-mentaliteit hebben."

Tot 2050 gaan er straten open

"We willen mensen er ook graag op attenderen dat tot 2050 één op de drie straten moeten worden opengebroken. Er komen namelijk honderden kilometers extra elektriciteitskabels in de stad. Er komen 29 nieuwe grote elektriciteitsstations en dus duizend transformatorhuisjes. Dat is een enorme verbouwing van de stad. We proberen zo goed mogelijk met de gemeente te luisteren naar bewoners en ondernemers, maar iedereen tevreden houden is lastig."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938