Start van hoofdcontent

Stad

nl

College: huurverhoging beschimmelde woningen Wildemanbuurt 'ongewenst'

24 mei 2022, 21.24 uur · Aangepast 25 mei 2022, 07.39 uur · Door Maarten Westerduin

De huurverhogingen van de woningen in de Wildemanbuurt, waarvan een deel te maken heeft met schimmelproblemen, is 'ongewenst'. Dat schrijven verantwoordelijk wethouders Jakob Wedemeijer (Bouwen en Wonen) en Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening) in hun antwoord op schriftelijke vragen. Toch is het de vraag of dat iets aan de huurverhoging gaat veranderen.

Veel huizen in de Wildemanbuurt verkeren in slechte staat. In meerdere reportages van AT5/NH Amsterdam is te zien hoe meerdere huizen in de buurt onder de schimmel zitten. Gezien de staat van de woningen is het hardnekkig die problemen als bewoner tegen te gaan, constateerde een schimmelexpert van de GGD begin april. Bewoners van de huizen vielen nog diezelfde maand van de ene in de andere verbazing toen ze te horen kregen dat de huur die ze voor hun woning betalen, binnenkort omhoog gaat.

'Onverantwoord'

"Ja, het college deelt de mening van de indieners dat het onverantwoord is mensen in beschimmelde woningen te laten wonen zonder uitzicht op een oplossing", schrijven de wethouders in een antwoord op andere schriftelijke vragen over de problemen. Het college laat weten dat woningcorporatie Stadgenoot daar bij verschillende overleggen op is gewezen.

Maar de wethouders wijzen er ook op dat de jaarlijkse huurverhogingen door het Rijk vastgesteld worden en dat hier moeilijk op te sturen valt. Bewoners die met de problemen te maken hebben kunnen met hulp van Stichting !Woon bezwaar maken. Deze stichting krijgt subsidie van de gemeente om huurders hierbij te ondersteunen.

Schimmel in een woning in de Wildemanbuurt

Kortetermijnoplossingen

De gemeente geeft aan samen met Stadgenoot een 'interim beheergroep' in werking te stellen die de omstandigheden in de woningen op korte termijn moet verbeteren. In de tussentijd is er voor bewoners een wekelijks spreekuur met Stadgenoot waar ze hun klachten kunnen indienen. Ook de gemeente is bij die spreekuren aanwezig.

De gemeente adviseert de bewoners om problemen in de woning eerst te melden bij de eigenaar. Levert dat niets op, dan kunnen ze een melding maken op de website van de gemeente. In dat geval kunnen huurders ook tijdelijke huurverlaging bij de huurcommissie aanvragen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938