Start van hoofdcontent

Stad

nl

Werk aan de Kinkerstraat in volle gang en op schema: "Straks een stuk fijner om met je fiets door de straat te sjezen"

30 mei 2022, 14.40 uur · Aangepast 31 mei 2022, 13.12 uur · Door AT5 Producties

De makers van Het Verkeer zijn weer terug op de Kinkerstraat om te zien hoe het werk ervoor staat. De eerste fase van de werkzaamheden zit er zo goed als op en er kan dus worden gestart met fase twee, tussen de Bilderdijkgracht en de Jan Pieter Heijestraat. Omgevingsmanager Baukje Cleveringa neemt ons mee naar het werk. 

AT5

Cleveringa vertelt dat het werk aan de Kinkerstraat er goed voor staat. "Momenteel worden de laatste werkzaamheden uit de eerste fase uitgevoerd. En dan is het tijd voor de tweede fase. We halen dan eerst weer de bestrating weg, dan wordt er aan de kabels en leidingen gewerkt en vervolgens wordt de tramrails vernieuwd. Als laatste wordt de nieuwe inrichting aangebracht." 

De werkzaamheden hebben veel impact op de buurt en het verkeer maar het eindresultaat mag er straks zijn, volgens Cleveringa. "Het wordt straks een stuk fijner om lekker door de straat te sjezen met je fiets.'' De fietsstroken worden een stuk breder, zodat fietsers elkaar goed kunnen inhalen en veilig door de straat kunnen rijden. "Wel worden er wat drempels bij de kruisingen aangelegd, maar al met al wordt het een stuk prettiger fietsen door de straat." 

Marktkoopman op de Ten Katemarkt
Quote

"Als je een hapje van een aardbei neemt, dan zit er zand in"

een marktkoopman

Vlakbij de werkzaamheden ligt de Ten Katemarkt. Nu de Kinkerstraat grotendeels een grote zandbak is en met een beetje wind het zand alle kanten opwaait, geeft dat overlast bij de groenteman die met zijn kraam aan de rand van het werk staat. Hij wijst naar de bakken met aardbeien en vertelt: "Als je een hapje van een aardbei neemt dan zit er zand in. Ik vind het echt verschrikkelijk wat hier gebeurt." 

Verderop in de straat treffen we Eduard, één van de werkmannen. "Ik ben het niet gewend in de stad, maar het is wel leuk met al die mensen om je heen."

Werkman Eduard

Verkeershinder en vervolg werkzaamheden 

De Kinkerstraat is tussen de Bilderdijkgracht en de Jan Pieter Heijestraat volledig afgesloten voor auto's en fietsers. Autoverkeer wordt omgeleid vanaf de Jan Pieter Heijestraat via de Overtoom naar de Nassaukade. Dit wordt aangegeven met gele omleidingsborden. Voetgangers kunnen wel langs de werkzaamheden lopen en alle winkels en woningen zijn bereikbaar. 

De werkzaamheden in de tweede fase zijn eind december afgerond. Daarna volgt fase drie, tussen de Jan Pieter Heijestraat en de Kinkerbrug. "Die zijn in juni 2023 klaar en dan is het hele project afgerond", sluit Cleveringa af. 

Meer weten over alle werkzaamheden in de stad? Check: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.