Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax-talent Silvano Vos klaar voor EK-finale én het eerste: "Ik zie een debuut aankomen"

1 juni 2022, 13.00 uur · Aangepast 1 juni 2022, 15.03 uur · Door Jimmy Miltenburg

De jongens van Oranje onder-17 staan vanavond in de finale van het Europees Kampioenschap voetbal onder 17 jaar. Ajax-talent Silvano Vos speelde dit toernooi alle duels en strijdt in Israël tegen Frankrijk om de hoofdprijs. "Mooi om een prijs mee terug te brengen naar Nederland."

Nederland won alle poulewedstrijden, waaronder het eerdere treffen met mede-finalist Frankrijk. Ook versloegen ze in de knock-out fase Italië en Servië. De halve finale werd afgelopen zondag beslist na een strafschoppenreeks. "Het was een lastige pot", blikt Vos terug. "Servië was een fysiek sterke ploeg en dan is het altijd lastig om echt je eigen spel te kunnen spelen. Helaas moest het beslist worden met penalty's, want het liefst winnen we gewoon in de wedstrijd zelf al."

Alleen hieruit blijkt al dat het Ajax-DNA in zijn bloed zit. Niet alleen winnen, maar mooi en verzorgd voetbal spelen staan zowel voor hem, als in de filosofie van de club centraal. Vanaf zijn achtste speelt hij op jeugdcomplex De Toekomst en afgelopen seizoen maakte de 17-jarige Amsterdammer in vijf wedstrijden minuten voor Jong Ajax. Na de zomer verwacht hij vast aan te sluiten bij de beloftenselectie van trainer John Heitinga. 

Amsterdam en Ajax 

Vos groeide op in Diemen-Zuid en voelt zich sterk verbonden met de stad en Ajax. "Het zit echt in mijn bloed, ik ben opgegroeid in de straten van Amsterdam", vertelt hij terugkijkend op zijn jeugd. "Iedereen praat altijd over Ajax, iedereen houdt van de club. Dus het zit echt in mij, want ik voetbal er zelf bijna mijn hele voetbalcarrière." Hij ziet zichzelf de komende jaren nog in het wit-rood-wit spelen, met als ultieme droom een debuut voor de hoofdmacht. 

Idool

Zijn grote voorbeeld is Ryan Gravenberch, niet geheel toevallig, omdat Vos op dezelfde positie speelt als zijn idool. "Ik vind het mooi en verdiend dat hij nu naar Bayern vertrekt", vertelt hij over Gravenberch. "Nu moet ik werken om op zijn plaats te komen. Daar ben ik nu druk mee bezig en voor mijn gevoel lig ik op schema. Ik ga aankomend seizoen voor Jong Ajax spelen, daar moet ik goed presteren en mijn minuten maken."

De volgende stap is het eerste elftal en de middenvelder ziet kansen nu Gravenberch vertrokken is. "Het is mijn droom om zo snel mogelijk in Ajax-1 te staan en ik vind dat ik hetzelfde speel als hij", aldus Vos. "Dat laat ik graag zien aan iedereen en het is niet gek dat als ik doorga zoals ik nu bezig ben, dat het misschien snel kan gaan. Dan zie ik komend seizoen wel een debuut in Ajax-1 aankomen."

Afmaken

Het filosoferen over volgend jaar parkeert hij overigens snel, want de focus ligt nu op de EK-finale tegen Frankrijk. Het kan de vijfde keer in tien edities worden dat het Nederlands elftal onder-17 de titel pakt. Vos heeft veel vertrouwen in een goede afloop. "Ik heb elke wedstrijd in de basis gespeeld dus het zou mij niet verbazen als ik weer start", geeft hij aan. "Ik heb veel geloof in dit team en we moeten het gaan afmaken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938