Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zoon Theo van Gogh debuteert met eigen kunstexpositie: "Noem me gewoon Lieuwe"

5 juni 2022, 20.00 uur · Aangepast 6 juni 2022, 06.06 uur · Door Jimmy Miltenburg

De 30-jarige Lieuwe van Gogh heeft zijn eigen kunstexpositie in de Hallen Studio's in Oud-West. De zoon van de vermoorde regisseur en televisiepresentator Theo van Gogh wil alles op alles zetten om zijn kunstdroom te laten slagen.

Hij heeft zijn baan als kok opgezegd en stort zich nu volledig op het maken van kunst. In de afgelopen periode heeft hij dan ook veel werken geproduceerd en dat heeft geleid tot zijn eerste expositie. "Het is best wel een beetje een wilde rit geweest de afgelopen weken", vertelt Lieuwe van Gogh in de expositieruimte. "Van knallen in de keuken, naar een jaarsalaris maken in een dag. Dat is wel steady, maar we doen het niet voor het geld." 

Trots

Hoewel hij dat met een knipoog zegt, worden er ondertussen in de eerste uren van de expositie al vele werken verkocht. Iets wat hij zelf niet had verwacht, maar de blijdschap is groot. "Ik ben fucking blij vooral, niet zozeer trots", vertelt hij. Als hij vervolgens hoort dat de wand met kleurrijke schilderijen van giraffen zo goed als volledig uitverkocht is, voegt hij eraan toe: "Oké fuck it, ik ben wel trots!"

Hij wordt, voornamelijk op het zakelijke vlak, geholpen door twee oud-collega's van zijn vader. "Doesjka van Hoogdalem die was altijd regie-assistent van Lieuwes vader, van Theo van Gogh en ik was de assistent van Theo op kantoor", aldus manager Alexandra Keddeman. "Lieuwe is de zoon van Theo en Theo is er niet meer, maar wij zijn nu samen met zijn drietjes door. Het negatieve van de naam Van Gogh voor Lieuwe wat het was hebben we positief gedraaid en there you go!"

Uitmelken

Hoewel hij zelf nog wel eens moeite heeft met de naam Van Gogh, weet Lieuwe dat het in het buitenland nog wel eens enorm kan helpen om zijn bekendheid en afzetmarkt te vergroten. "Ik ga 'm 100 procent zeker uitmelken tot zover ik kan in Azië en Amerika", lacht hij. "Maar ik haat het als mensen komen met 'hé Lieuwe van Gogh', noem me gewoon Lieuwe."

Spuitflesjes uit de keuken

De stijl van Lieuwe is, niet alleen in zijn schilderkunst, eigenzinnig te noemen. De beweeglijke kunstenaar stuitert door zijn expositieruimte en ook in zijn schilderaanpak en uitwerking komt het drukke karakter naar voren. "Ik werk meestal in mijn onderbroek, het liefst ook een beetje 's avonds", legt hij uit. "Mijn koptelefoon op en dan werk ik met spuitflesjes. Dat zijn van die dingen die ik gebruikte in de keuken om borden mooi op te maken. Ik heb het nog niemand zien doen, dus misschien heb ik iets nieuws ontdekt, wie weet."

De expositie in de Hallen Studio's is nog te bezoeken tot maandag. Nadat de expositie op Tweede Pinksterdag klaar is, richt Van Gogh zijn vizier alweer op de toekomst. Hij staat al enorm te springen om in het najaar richting New York te vertrekken. Daar zal hij een maand in een atelier aan de slag gaan om werken te maken, die hij vervolgens daar zal exposeren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938