Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Levenslang geëist tegen verdachten moord Peter R. de Vries

7 juni 2022, 19.22 uur · Aangepast 8 juni 2022, 11.02 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen Delano G. en Kamil E., de verdachten in de zaak rond de moord op Peter R. de Vries. G. wordt gezien als vermoedelijke schutter. Medeverdachte Kamil E. zou de bestuurder van de vluchtauto zijn geweest.

Volgens het OM is er genoeg bewijs dat G. en E. schuldig zijn aan het 'medeplegen' van de moord op Peter R. de Vries en het voorhanden hebben van vuurwapens, waaronder het moordwapen. Ook noemde de officier van justitie de moord een "aanslag op onze rechtstaat." Volgens hem was de moord bedoeld om angst en terreur aan te jagen. "Het is voor het Openbaar Ministerie echt tot hier en niet verder."

Het OM ziet voldoende 'verzwarende maatregelen' die ervoor moeten zorgen dat de straf voor deze moord hoger moet zijn dan de straffen die voor andere moorden worden gegeven. Daarin weegt het bijvoorbeeld mee dat Peter R. de Vries zelf onschuldig was en de moord voor een schok voor de samenleving heeft gezorgd. Ook neemt Justitie mee dat het om een huurmoord ging - waarbij het de verdachten enkel om financieel gewin zou gaan - en dat de proceshouding van de verdachten "veel vragen onbeantwoord laten."

AT5

De eis van justitie kwam aan het einde van een lange en emotionele procesdag. Na drie pro-forma zaken, waarin de voorwaarden voor de rechtszaak werden besproken, stond vandaag de inhoudelijke behandeling op het programma.
Quote

"Ik kan jullie nu vandaag wel vertellen wat het allemaal met mij gedaan heeft, maar dat heeft geen zin. Als je kan doen wat jullie hebben gedaan, dan maakt mijn gevoel niet uit."

Kelly de vries, Dochter van Peter r. de vries

Tijdens de zitting maakten Royce en Kelly de Vries, de kinderen van Peter R., gebruik van hun spreekrecht. Zoon Royce de Vries besloot zich daarbij niet tot de verdachten te richten. Na het lezen van de chatberichten die de mannen voor, tijdens en na de moord naar elkaar gestuurd zouden hebben, trok hij de conclusie dat dit volkomen zinloos zou zijn. "Omdat ze niet vatbaar zijn voor berouw of ons verdriet."

Dochter Kelly keek de verdachten bewust wél aan. "Jullie hebben van een van mijn ouders het leven afgenomen", zei ze tegen de twee. "Mijn allerliefste vader, mijn maatje, vertrouwenspersoon en zorgzame opa van mijn kind. En voor wat? Omdat jullie niet met hem eens waren? Omdat iemand jullie geld bood? Ik kan jullie nu vandaag wel vertellen wat het allemaal met mij gedaan heeft, maar dat heeft geen zin. Als je kan doen wat jullie hebben gedaan, dan maakt mijn gevoel niet uit."

Volgende week vindt er nog een zittingsdag plaats. De rechtbank doet op 14 juli uitspraak.

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938