Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hogere rente op de studieschulden: "Ik word er niet vrolijk van"

10 juni 2022, 07.00 uur · Aangepast 10 juni 2022, 11.24 uur · Door Hedwig Goudsmit

Dikke kans dat de rente op de studieleningen omhoog gaat. Vanaf 2016 was deze historisch laag: 0 procent. Amsterdamse studenten maken zich zorgen om deze stijging. Er wordt gespeculeerd dat deze zomaar boven de 1,5 procent kan komen te liggen. Dat betekent dat sommige studenten honderden euro's per jaar extra kwijt zijn, terwijl de schulden al torenhoog zijn. "Uiteindelijk is het niet extreem, maar het is meer een principekwestie."

Onverwacht

Dyllan Chavannes, student Bedrijfseconomie, durft de site van DUO bijna niet te openen. "Dit doet pijn. Bijna vijftigduizend euro." Dit is de eerste keer in tijden dat hij het bedrag weer ziet. "Ik moet wel lenen. Anders kom je in Amsterdam niet rond. Ik heb geen pappie die in de Quote-500 staat." Als economiestudent wist hij wel dat er rente over zijn lening zou kunnen komen, "maar ik verwachtte niet dat ze het zouden doen, omdat ze dat al jaren niet deden en omdat studenten al hard genoeg genaaid zijn doordat de basisbeurs weg is."

Geld lenen kost meestal geld, maar de laatste jaren was de rente zo laag, dat er geen rente werd gerekend over een studielening. Maar door inflatie heeft de Europese Centrale Bank de rente verhoogd, waardoor ook de overheid meer kosten gaat maken. Die kosten worden vervolgens doorberekend naar, onder andere, de rente over een studieschuld.

Quote

"Ik moet wel lenen. Anders kom je in Amsterdam niet rond"

Dyllan Chavannes, student

Principekwestie

Voor de 'pechgeneratie' voelt een rentestijging als de zoveelste koude douche. "Waarschijnlijk zal ik een bedrag van driehonderd euro in een jaar extra moeten bijleggen", zegt Dyllan. "Uiteindelijk is het niet extreem, maar het is meer een principekwestie." Hanna van der Spek, student Social Work, wijst ook op de belofte dat de studieschuld niet zou meetellen bij het krijgen van een hypotheek. "Er wordt je verteld dat de rente 0 procent is en dat je schuld niet meetelt als je een huis wilt kopen, maar beide zijn uiteindelijk niet waar op het moment dat ik afstudeer." Bij Hanna staat de teller inmiddels op ongeveer 44-duizend euro.

Welke rente wordt gerekend op de studieschuld verschilt per persoon. Er wordt gekeken naar het rentepercentage dat geldt op het moment dat een student afstudeert. Die rente staat vervolgens vast voor vijf jaar. Na vijf jaar geldt opnieuw het percentage dat datzelfde jaar is vastgesteld. Dit gaat door totdat de lening is afbetaald. Het kan dus zijn dat de rente gunstig is als je begint met studeren en met lenen, maar je alsnog rente moet betalen op het moment van afstuderen.

Reactie Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
"Ik begrijp dat studenten zich zorgen maken. Dat geldt op dit moment voor veel groepen in de samenleving die te maken krijgen met stijgende prijzen. Hoewel we pas aan het einde van dit jaar kunnen zeggen wat de exacte hoogte van de rente zal worden, is het voorstelbaar dat die weer boven de 0% uit zal komen. Het feit dat de rente zo lang 0% is geweest is een unicum en het is dan ook niet gek dat deze nu weer stijgt.

Als de rente stijgt heeft dat nog niet meteen effect op alle oud-studenten. In de terugbetaalfase wordt de rente namelijk eens in de vijf jaar vastgesteld. Tijdens de studie wordt wel ieder jaar met de nieuwe rente gerekend.

Ik wil daarbij benadrukken dat studenten nog steeds tegen zeer gunstige voorwaarden lenen. Hoewel de student straks misschien weer rente moet betalen, wordt deze rente ook weer meegenomen in de draagkrachtberekening. Een student betaalt dus nooit meer dan op basis van zijn of haar inkomen mogelijk is en de schuld die aan het einde van de looptijd nog openstaat wordt kwijtgescholden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938