Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Toch geen debat over wethouder Rijxman

22 juni 2022, 13.22 uur · Aangepast 22 juni 2022, 21.56 uur · Door Stefan Bunschoten

De gemeenteraad zal vanmiddag toch niet debatteren over de woordvoering die D66 voor wethouder Shula Rijxman deed. Het onderwerp zou  niet spoedeisend genoeg zijn geweest.

Het debat werd vorige week aangevraagd door JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga na een aflevering van de podcast 'Koster en Van Dijk' van BNR Nieuwsradio. Daarin vertelde journalist Ton F. van Dijk dat een D66-raadslid hem belde om het woord te voeren voor voormalig NPO-bestuurder Rijxman. 

Klokkenluider

Eerder berichtte Van Dijk over een privérelatie tussen Rijxman met secretaris-generaal Marjan Hammersma. Een klokkenluider die misstanden van de NPO bij het ministerie van OCW wilde melden werd naar diezelfde Hammersma verwezen. Volgens haar opvolger bij de NPO, Frederieke Leeflang, overtrad Rijxman  mogelijk het onderdeel 'integer handelen' van de gedragscode voor NPO-bestuurders door de privérelatie niet te melden.

Burgemeester Halsema zei in eerste instantie dat de beslissing om het debat niet door te laten gaan was genomen door gemeenteraadsleden die in het presidium zitten. Het presidium houdt zich bezig met 'zaken van bedrijfsvoeringstechnische en huishoudelijke aard'. Het voorstel van Partij voor de Dieren om het te hebben over misstanden bij kinderboerderijen is vandaag ook niet geaccepteerd.

Niet verstandig

Nanninga maakte aan het begin van de vergadering bezwaar tegen het afvoeren van het spoeddebat over Rijxman. "Ik vind het niet verstandig om deze kwestie boven de markt te laten hangen." JA21 wil dat het onderwerp nu volgende week tijdens een commissievergadering besproken wordt. 

Rob Hofland, het D66-raadslid dat als woordvoerder namens Rijxman met Van Dijk praatte, laat weten dat hij toen als campagneleider vragen voor haar beantwoordde. "Omdat deze vragen niet raakten aan haar functie als wethouder, kon geen woordvoering vanuit het college worden gedaan."

Wel noemt hij dat in dit geval 'onhandig'. "In de toekomst lopen dit soort vragen via de vereniging D66 Amsterdam. We hebben ervan geleerd."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938