Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Bezuinigingen bij GVB 'gaan heel veel pijn doen', binnenkort meer duidelijkheid

23 juni 2022, 08.39 uur · Aangepast 23 juni 2022, 11.52 uur · Door Stefan Bunschoten

Wethouder Melanie van der Horst verwacht 'binnenkort' meer informatie te krijgen over de manier waarop het GVB omgaat met bezuinigingen. Eerder bleek dat er mogelijk 20 tot 30 procent minder openbaar vervoer gaat rijden omdat er extra geld van de overheid nodig is. 

Van der Horst zei gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering dat ze nu nog geen duidelijkheid kan geven. "We hebben echt veel contact met het GVB. En binnenkort gaan we weer nog intensievere gesprekken in. Omdat het natuurlijk steeds verder twee voor twaalf aan het worden is. Het is nog niet duidelijk. De scenario's liggen nog niet allemaal op tafel."

Quote

"We zijn in afwachting van wat het allemaal gaat doen. En het schuift enorm"

Melanie van der Horst, wethouder verkeer

"We zijn echt nog in afwachting van het Rijk. We zijn in afwachting van wat het allemaal gaat doen. En het schuift enorm. Dus ik heb die informatie niet als het gaat om scenario's. Ik weet alleen dat het heel veel pijn gaat doen. Dat het verschillende lijnen zou kunnen raken. Dat het zou kunnen beteken dat we veel minder gaan rijden", zei Van der Horst.

Ze zegt ook dat het Rijk wordt gevraagd om een 'garantstelling'. "We vragen niet meteen, 'kom maar over de brug met allemaal geld'. Nee, we vragen dat omdat er onduidelijkheid is over de prognoses van volgend jaar. Wij in de regio's hebben heel andere cijfers waar de vervoerders mee rekenen dan het Rijk." Zo zou het Rijk naar enquêtes over het gedrag van reizigers kijken, terwijl de vervoerders naar de daadwerkelijke aantallen kijken. Ook is het percentage toeristen lager, terwijl zij meer geld betalen om te kunnen reizen.

Quote

"Zolang dit gesprek gaande is, is er echt nog wel hoop om dit tot een goed einde te brengen"

MELANIE VAN DER HORST, WETHOUDER VERKEER

De wethouder is ook in gesprek met de staatssecretaris. Die gesprekken gaan volgens haar nog niet helemaal zoals de gemeente wil. "Maar zolang dit gesprek gaande is, is er echt nog wel hoop om dit tot een goed einde te brengen met elkaar."

Volgens haar wordt er 'heel snel heel veel duidelijker'. Voor de zomer moet er namelijk al een besluit worden genomen over de dienstregeling van volgend jaar. Mocht er inderdaad afgeschaald worden, dan wordt het vanwege het personeelstekort 'heel erg spannend' of er wel weer opgeschaald kan worden de komende jaren. "Dat zijn ook een van de zorgen die er nu zijn", erkende Van der Horst.

Een meerderheid van de gemeenteraad steunde gisteravond een voorstel van DENK om het stadsbestuur te vragen zich in te zetten om de gebieden waar het openbaar vervoer nu onder de maat is zoveel mogelijk te ontzien bij een eventuele bezuiniging. Een voorstel van Forum voor Democratie voor een onderzoek naar het instellen van een gemeentelijk fonds om gevolgen van bezuinigingen op te vangen kreeg geen meerderheid. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938