Start van hoofdcontent

Stad

nl

Waalstraat krijgt nieuwe riolering en inrichting: "Buurt heeft vorm van soepkom gekregen"

1 juli 2022, 15.29 uur · Aangepast 1 juli 2022, 19.23 uur · Door AT5 Producties

In de Waalstraat wordt gewerkt aan het vernieuwen van de riolering en aan de herinrichting van de straat. Tijdens de werkzaamheden wordt de straat meteen klimaatbestendig gemaakt, zodat hij straks beter bestand is tegen hitte en hevige buien. De makers van Het Verkeer gaan langs bij de werkzaamheden. 

AT5

De Rivierenbuurt is in de loop van de jaren verzakt. "Aan de randen meer dan in het midden, waardoor eigenlijk de hele buurt de vorm van een soepkom heeft gekregen", vertelt omgevingsmanager Willem Steenkamer. Omdat de riolering door deze verzakking ook vervormd is, wordt deze nu vernieuwd. 

Naast de vernieuwde riolering krijgt de straat een nieuwe inrichting. De Waalstraat wordt klimaatbestendig en zal straks een fikse regenbui of hittegolf beter aan kunnen. "Dat doen we door het asfalt eruit te halen en de klinkers terug te brengen, waardoor het water erdoorheen kan lopen. En door de stoepen te verhogen zodat het regenwater straks niet bij u naar binnen stroomt." 

Volgens Steenkamer kunnen bewoners ook hun steentje bijdragen aan een goed klimaat in de straat. "Door bijvoorbeeld een regenton te plaatsen op het balkon of de tuin te vergroenen door de tegels eruit te halen. De gemeente kan hierbij helpen door de tegels op te halen en geveltuinen aan te leggen, via rainproof.nl.

Artist impression vernieuwde Waalstraat
Quote

"Wat het riool betreft hoorde ik wel dat er fikse verstoppingen waren"

een buurtbewoner

Terwijl de stoeptegels in rap tempo voor de huizen weggehaald worden, treffen we een bewoner die voor de deur even op de motor van haar dochter past. "Ja, het wordt natuurlijk een zandbak."

Zelf heeft ze niet zoveel gemerkt van problemen met het riool maar haar buurtgenoten wel. "Wat het riool betreft hoorde ik wel dat er fikse verstoppingen waren." 

Buurtbewoner

"Ik irriteer me er wel aan om eerlijk te zijn", vertelt een andere buurtbewoner met toch nog een kleine glimlach op zijn gezicht. "Dat geluid de hele tijd, het is net alsof je langs de weg staat. Maar het is ook enkel glas hier allemaal, omdat het allemaal oude woningen zijn." 

Buurtbewoner

Bus 62 rijdt om 

De Waalstraat is afgesloten tussen de Rooseveltlaan en de Uiterwaardenstraat en tussen de Waalstraat en de Kinderdijkstraat. Auto's en fietsers worden omgeleid en bus 62 rijdt om via de Rijnstraat. Hiervoor komen tijdelijke haltes bij de President Kennedylaan en de Rijnstraat. Bewoners en winkels zijn te voet altijd bereikbaar. 

Medio december 2022 zullen de werkzaamheden in de Waalstraat zijn afgerond. 

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/wegwerkzaamheden 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.