Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weer problemen met metrosoftware: uitval en vertraging op alle metrolijnen

3 juli 2022, 09.45 uur · Aangepast 3 juli 2022, 12.15 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Softwareproblemen hebben vanochtend opnieuw gezorgd voor uitval en vertraging op de metrolijnen. Het metroverkeer moest een kwartier worden stilgelegd en metro's konden zo'n twee uur lang niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. 

AT5 / Luuk Koenen

Een woordvoerder van het GVB laat weten dat er in de nacht testritten werden gehouden met een nieuwe softwareversie. Toen er vervolgens terug moest worden gewisseld naar de huidige software, ging er wat mis. Daardoor reden metro's op alle lijnen met een maximale snelheid van 25 kilometer per uur.

Het metrosysteem moest daarna gereset worden, waardoor al het metroverkeer een kwartier stilstonden. Volgens het GVB reden bijna alle metro's rond 09.30 uur weer volgens dienstregeling, al kan het nog zijn dat er op een aantal lijnen een kleine vertraging voorkomt. 

"Rituitval niet uit te sluiten"

Wethouder Melanie van der Horst (Vervoer) schreef afgelopen donderdag in een brief aan de gemeenteraad dat het niet valt uit te sluiten dat het aantal uitgevallen metroritten voorlopig hoger ligt dan gewenst. Dit komt omdat er voorlopig nog flink wordt getest met de nieuwe softwareversies. 

Ook al worden de softwareversies volgens Van der Horst goed getest, er kan niet worden voorkomen dat er vlak na een update toch problemen optreden. "De omstandigheden waaronder het systeem in de praktijk opereert zijn vooraf niet volledig na te bootsen. Hierdoor zijn niet alle problemen in de testfase ‘af te vangen’."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938