Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Tientallen miljoenen beschikbaar om deel bezuinigingen openbaar vervoer te voorkomen

5 juli 2022, 15.07 uur · Aangepast 5 juli 2022, 17.53 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

De Vervoerregio Amsterdam kan, als dat nodig is, volgend jaar 36 miljoen besteden om het openbaar vervoer zoveel mogelijk op peil te houden. Dat is meer dan de helft van het verwachte tekort van ruim 60 miljoen euro.

Dat blijkt uit een vrijdag verstuurde brief van oud-wethouder Egbert de Vries, die ook bestuurder van de Vervoerregio was. De 36,2 miljoen euro komt onder andere uit het coronaherstelbudget en niet uitgekeerde bonussen aan vervoerders. 

Druk

De Vervoerregio, een samenwerkingsverband tussen Amsterdam en dertien omliggende gemeenten over openbaar vervoer, zegt dat er druk uitgeoefend wordt op het Rijk om tot een 'vangnetregeling' te komen. "Uitgangspunt is en blijft dat het OV ook dan nog steeds voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk blijft", schrijft De Vries.

De vervoerbedrijven, waaronder het GVB, hadden de afgelopen jaren veel minder inkomsten door de coronacrisis. Ook komt er nog steeds minder geld binnen dan eerder normaal was, omdat het percentage toeristen bijvoorbeeld lager is. Gevreesd werd dat er zonder extra geld tot wel dertig procent minder openbaar vervoer zal rijden in 2023.

Quote

"Het is van groot belang dat vervoerders uiterlijk in juli uitsluitsel hebben"

egbert de vries, oud-bestuurder vervoerregio

Deze maand moet blijken of dat inderdaad klopt. "Het is van groot belang dat vervoerders voor de dienstregeling van 2023 uiterlijk in juli uitsluitsel hebben, omdat zij een aantal maanden nodig hebben voor hun operationele planning (voldoende materieel, personeel, begrotingsproces en reizigersinformatie)", stelt De Vries. 

Vandaag vindt er een zogenoemd Nationaal Openbaar Vervoer Beraad plaats. De Vries schrijft dat er vanavond, tijdens een vergadering van de Regioraad van de Vervoerregio, meer bekend wordt over de laatste stand van zaken over de uitkomsten van de gesprekken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938