Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Flitsbezorger Getir en gemeente lijnrecht tegenover elkaar in rechtbank: "Ze halen trucjes uit"

6 juli 2022, 17.00 uur · Aangepast 6 juli 2022, 17.48 uur · Door Lotte Rigter

Mag de zogenoemde darkstore van flitsbezorger Getir in De Pijp openblijven? Dat was vandaag de centrale vraag in de rechtszaak die Getir aanspande tegen de gemeente nadat die besloot de locatie te sluiten. Reden: het concept past niet binnen het bestemmingsplan en omwonenden ervaren overlast. Dat Getir in deze darkstore een klein winkeltje heeft geopend noemt de gemeente een 'trucje' om minder op een distributiecentrum te lijken. 

"Geweldig. Het is het beste nieuws wat ik in weken heb gehoord. Het is een teringzooi hier", luidde de verklaring van een opgeluchte buurtbewoner nadat drie verschillende darkstores in De Pijp de deuren op last van de gemeente moesten sluiten. Zo ook die van flitsbezorger Getir op de Eerste Jacob van Campenstraat. Want, zo stelt de gemeente, de winkel valt niet onder detailhandel en dat is wel de bestemming van het pand. Daarnaast zou de winkel een negatief effect hebben op de leefbaarheid. 

Getir vroeg een voorlopige voorziening aan: totdat de rechter besluit of het sluiten van de darkstore rechtvaardig is, mag de locatie openblijven. Getir zegt hard te werken om aan de voorwaarden van de gemeente tegemoet te komen. Zo heeft het bedrijf sinds de opgelegde sluiting een deel van de ruim driehonderd vierkante meter grote darkstore omgetoverd tot winkel. Welgeteld zes vierkante meter van de locaties is nu gevuld met schappen en een toonbank. Daarmee valt het beter onder 'detailhandel': een fysieke winkel waar mensen naartoe gaan om spullen te kopen. 

'Truc'

"Klanten kunnen kiezen of ze online bestellen, afhalen of fysiek naar de winkel gaan", pleit de advocaat van Getir. "Er is een openbaar toegankelijke winkel van gemaakt en daarmee voldoen we aan de criteria van het bestemmingsplan. Bij de toonbank kunnen klanten zelf kijken naar onze producten, ze vergelijken en via een tablet in een winkelmandje plaatsen. Dan verzamelt een medewerker de producten, rekent de klant ze af en neemt ze mee. Dat is niet anders dan bij bakkers en slagers. Daar hoef je de producten ook niet zelf te pakken."

Maar dat gaat er bij de gemeente niet in. "Dit is een truc om binnen het bestemmingsplan te passen", zo verklaart de jurist van de gemeente. "Het staat pas sinds eergisteren op de website dat producten ook in de winkel gekocht of afgehaald kunnen worden. Het is een verzonnen oplossing voor deze locatie. Ten opzichte van het geheel van de bedrijfsvoering is het zo klein dat het ondergeschikt is aan het hoofdgebruik: logistiek brengen van goederen aan personen." 

Een deel van de darkstore is getransformeerd tot winkel

Dat de enkele schappen die er staan slechts een paar van de producten uitstalt, is volgens de jurist van de gemeente een voorbeeld dat het niet hetzelfde is als bij een bakker. Getir: "Het klopt dat maar een gedeelte aan het publiek wordt tentoongesteld, maar dat neemt niet weg dat het detailhandel is. En jurisprudentie laat zien dat als je voldoet aan de elementen van detailhandel, je gewoon op de plek mag zitten."

Quote

"Als de eis is dat we meer stellingen moeten plaatsen, dan doen we dat"

advocaat van getir

Als de rechter besluit dat de darkstore inclusief winkel toch mag blijven in De Pijp, moet Getir zich ook houden aan de regels voor detailhandel. Dat houdt onder andere een sluitingstijd van 10 uur 's avonds in. Getir sluit niet uit dat het bedrijf het nieuwe concept ook bij andere locaties gaat introduceren. "En als de eis is dat we een bepaald aantal producten fysiek moeten laten zien, dan zetten we meer stellingen neer", aldus de vertegenwoordiger van Getir. "Dat is geen trucje, maar betekent dat we openstaan voor input."

Gisteren werd bekend dat de gemeente ook een darkstore van Getir aan de Da Costakade wil sluiten. Een woordvoerder van Getir laat weten dat ze het moeilijk begrijpen. "Er is een recreatieruimte zodat bezorgers binnen kunnen wachten en we hebben eerder dit jaar het aantal leveringen met maar liefst 70 procent verminderd. We zijn van mening dat onze vestigingen, dus ook onze Getir-store op de Da Costakade, binnen het bestemmingsplan vallen. We gaan nu als eerste stap een zienswijze indienen." Of Getir ook op die locatie een fysieke winkel zal openen, is niet bekend. 

De rechter neemt binnen de komende twee weken een besluit. Tot dan blijft de darkstore in De Pijp open.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938