Start van hoofdcontent

Stad

nl

Flitsbezorger Zapp overweegt vertrek uit Nederland na gedwongen sluiting darkstores

22 juni 2022, 13.20 uur · Aangepast 22 juni 2022, 14.07 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Zapp overweegt om uit Nederland te vertrekken na de gedwongen sluiting van twee van zijn Amsterdamse darkstores. Volgens de flitsbezorger is het bedrijf niet levensvatbaar als het alleen nog mag opereren vanuit industriegebieden, zoals de gemeente wil.

Het bedrijf met hoofdkantoor in Londen is in overleg met de Nederlandse vakbonden en werknemers, waarna volgende maand een definitief besluit wordt verwacht.

"Hoewel we altijd hebben gestreefd naar een constructieve dialoog met de gemeente Amsterdam en samenwerken met alle belanghebbenden om te leren en te verbeteren over de manier waarop snelle levering kan voldoen aan de behoeften van zowel buren als klanten, hebben de aanhoudende onzekerheid over de regelgeving en de recente eenzijdige en ongerechtvaardigde besluiten van de gemeente het onmogelijk gemaakt om verder te investeren in Nederland", aldus Steve O'Hear van Zapp.

Bas Smit, die de flitsbezorger als investeer naar Nederland haalde, is 'bedroefd en teleurgesteld'. "Als megafan van Zapp doet het pijn namens alle Zappers dat het bedrijf geen andere keuze heeft dan een vertrek uit Nederland te overwegen, ondanks het bedienen van vele tienduizenden klanten, het creëren van grote werkgelegenheid en het investeren van miljoenen euro's in de lokale economie."

Darkstores

De magazijnpunten van flitsbezorgers in de stad zijn al langer onderwerp van discussie. Omwonenden klagen over luidruchtige bezorgers, fietsen op de stoep en bezorging die dag en nacht doorgaat. Afgelopen mei ondertekende Zapp samen met flitsbezorgers Gorillas, Flink en Getir een gedragscode om de band met de gemeente en omwonenden te versterken.

Zapp stapte afgelopen april naar de rechter om de gedwongen sluiting van een darkstore in de Fagelstraat tegen te houden, maar ving bot. Volgens het bedrijf brengt het voorgenomen vertrek meer dan honderd banen in gevaar. Het bedrijf beraadt zich op juridische stappen 'om zijn investering te beschermen en een passende schadevergoeding te eisen'.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938