Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toezichthouder onderzoekt mogelijke belangenverstrengeling NPO

7 juli 2022, 14.16 uur · Aangepast 7 juli 2022, 14.40 uur · Door AT5

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) gaat een breed onderzoek starten naar mogelijke belangenverstrengeling bij de publieke omroep. Het onderzoek volgt op het bekend worden van de privérelatie tussen wethouder Shula Rijxman (Zorg) tijdens haar tijd als bestuursvoorzitter van de NPO met de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marjan Hammersma.

Het onderzoek richt zich volgens het CvdM op de 'processen die belangenverstrengeling of de schijn van belangenverstrengeling moeten voorkomen'. Het gaat dan bijvoorbeeld om persoonlijke en werkrelaties tussen beleidsbepalende functionarissen van de NPO en personen in relevante functies buiten de publieke omroep, zoals op het ministerie.

Rijxman kwam twee keer in het nieuws dat zij een privérelatie onderhield met verschillende topfunctionarissen bij het ministerie. Radiostation BNR meldde begin juni over de relatie tussen Rijxman en Hammersma, en dat deze niet was gemeld aan de NPO, terwijl dat waarschijnlijk wel had gemoeten. Donderdag kwam BNR ook met het nieuws dat Rijxman in 2017 op vakantie is geweest met toenmalig staatssecretaris Sander Dekker (Media) en ook dit niet had gemeld bij haar werkgever. 

Eerder reageerde Rijxman tegen AT5  dat ze nooit een geheim heeft gemaakt van haar vriendschap met Hammersma. "Ook de voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO was hiervan op de hoogte”, zei ze toen. 

Vanmiddag is er een debat in de Tweede Kamer over deze kwestie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938