Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB moet mogelijk buslijnen schrappen: "Het is gewoon verschrikkelijk"

11 juli 2022, 07.00 uur · Aangepast 11 juli 2022, 10.53 uur · Door Roos Gerritsen

Het GVB kampt nog altijd met een reizigerstekort: kantoormensen werken vaker thuis en de toeristenaantallen zijn nog niet op het niveau van voor corona. De coronasteun van de overheid houdt eind dit jaar op en de nieuwe vangnetregeling van het rijk is beperkter in omvang. Het GVB ziet zich mogelijk gedwongen om lijnen te schrappen. Voor sommige Amsterdammers zal het dan lopen worden.

Niet-rendabele lijnen zijn als eerste aan de beurt. Het gaat hierbij vooral om trajecten in buitenwijken waar bussen regelmatig niet vol zitten. Het kan een grote impact hebben.

"Als je geen auto hebt, of je kunt niet fietsen, of met name ook oudere mensen of je moet naar het ziekenhuis dan is het heel erg als ze niet weg kunnen", aldus Chris Vonk van reizigersorganisatie Rover.

Ook reizigers zelf voorzien problemen: "Ik vind het heel erg, want dan is alles veel moeilijker bereikbaar", vertelt een passagier.

Quote

"We hebben geen auto, dus we zijn afhankelijk van de tram en van de bus"

Reiziger

Het verdwijnen van de buslijnen zal voor sommige Amsterdammers zelfs betekenen dat grote delen van de stad ontoegankelijk worden. "We hebben geen auto, dus we zijn afhankelijk van de tram en de bus." Lopen of fietsen lijkt voor veel reizigers de enige andere optie, al is dat ook niet voor iedereen mogelijk: "Ik ben 83" vertelt een van hen. "Het is gewoon verschrikkelijk", zegt iemand anders. 

Het GVB hoopt dat onderhandelingen tussen de provincies, vervoersautoriteiten en staatssecretaris Heijnen uiteindelijk toch nog tot een oplossing zullen leiden. Vonk benadrukt eveneens het belang van staatssteun, al ziet hij toch ook nog andere mogelijkheden: "De vervoerregio heeft toegezegd 30 miljoen euro extra te willen besteden aan het ov volgend jaar. Wie weet kan het op die manier tegengehouden worden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938