Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ventilatoren en gazpacho voor eenzame ouderen: "Belangrijk om naar hen om te kijken"

18 juli 2022, 20.01 uur · Door Hedwig Goudsmit

Iedereen heeft het warm deze dagen, maar volgens zorgorganisaties moeten we met deze tropische temperaturen extra letten op de kwetsbare groepen. Dat zijn bijvoorbeeld ouderen, daklozen, jonge kinderen en mensen met psychische problemen. "Ze hechten heel veel waarde aan een bezoekje."

"Het is nu extra belangrijk om naar de ouderen om te kijken", dat zegt Sophie Keijzer van Oma's Soep. Elke week brengt de organisatie soep naar eenzame ouderen. "Ouderen kunnen vaak niet goed tegen de warmte en ze hechten heel veel waarde aan een bezoekje." Volgens Keijzer gaan mensen er nu vaak buiten op uit en is het fijn als ouderen het gevoel hebben dat er naar ze wordt omgekeken.

Gazpacho

Normaal gesproken brengt Oma's Soep warme soep, maar nu hebben ze bevroren soep meegenomen. De ouderen krijgen daar bovenop nog een cadeau: een ventilator. "Het is de bedoeling dat ze de de bevroren soep voor de ventilator zetten voor koele lucht", vertelt Keijzer. "Dan zal het smelten en hebben ze gazpacho!"

IJsjes voor bewoners

Ook bij HVO-Querido wordt er extra op hun bewoners gelet. Marco de Groot is manager bij een psychiatrische instelling en vertelt: "Onze bewoners kunnen niet altijd goed voor zichzelf zorgen. Daar hebben ze meer begeleiding voor nodig." Het team wijst de bewoners er daarom op genoeg water te drinken. Verder houden ze zich aan de RIVM-richtlijnen. "Ze houden ook erg van ijsjes, dus die delen we veel uit."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938