Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook Café in the City moet van gemeente sluiten na explosie

16 augustus 2022, 19.16 uur · Aangepast 17 augustus 2022, 10.38 uur · Door Maarten Westerduin

Een paar uur na de sluiting van The Harbour Club in Oost heeft ook Café in the City van de gemeente te horen gekregen dat het voor de duur van zes maanden dicht moet. Beide horecazaken werden vorige week getroffen door een explosie. De sluiting betekent dat niemand zonder toestemming van de burgemeester het pand mag betreden.

De explosie bij het café aan het Kleine-Gartmanplantsoen gebeurde vorige week maandagochtend, twee dagen voor de ontploffing voor de voordeur van The Harbour Club. Het pand liep daarbij fikse schade op aan toegangsdeur, de kozijnen en de beglazing, maar ging diezelfde dag gewoon weer open.

In het bevel tot sluiting van het café noemt de gemeente meerdere redenen om het café te sluiten. Zo wordt meegewogen dat het pand aan een druk uitgaansplein ligt en dat omstanders door de explosie ernstig in gevaar zijn gebracht.

Niet de eerste keer

Daarnaast is het niet de eerste keer dat het café door een explosie getroffen wordt. In 2017 werd er een handgranaat naar binnen gegooid. Later, in 2019, ging er voor de deur van het pand een explosie af. Volgens de politie is bovendien het risico op herhaling aanwezig, omdat er de afgelopen weken meerdere explosies in de stad zijn geweest.

Quote

"In plaats van naast de horecaondernemer te gaan staan, komt de gemeente met dit besluit juist lijnrecht tegenover ons te staan"

Café in the city in een reactie op instagram

In het bevel is te lezen dat de politie de oorzaak van explosies bij horecazaken in de stad ziet in onderlinge criminele conflicten. De explosies worden daarbij gebruikt als strategie om te intimideren en bedreigen. De getroffen ondernemers hebben in de meeste gevallen 'directe of indirecte' banden met criminele netwerken, blijkt uit politieonderzoek. Of dat in dit geval ook zo is, is niet bekend.

De locoburgemeester laat in het bevel weten dat het sinds 4 juli standaard beleid is om 'publiek toegankelijke inrichtingen' als In the City voor de duur van zes maanden te sluiten. Eerder werden horecazaken bij vergelijkbare incidenten voor onbepaalde tijd gesloten. Over zes maanden wordt opnieuw afgewogen of de sluiting van het café al dan niet verlengd wordt, aldus de gemeente.

'Vol ongeloof'

Het Café zegt in een reactie 'vol ongeloof' kennis te hebben genomen van het besluit van de gemeente. Ook zij wijzen erop dat ze de afgelopen dagen 'zonder problemen' geopend waren. "In plaats van naast de horecaondernemer te gaan staan, komt de gemeente met dit besluit juist lijnrecht tegenover ons te staan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938