Start van hoofdcontent

Stad

nl

Flink naar rechter om gedwongen sluiting darkstores in West

30 augustus 2022, 16.21 uur · Door AT5

Als de vestigingen van flitsbezorgers Getir en Flink in West niet voor 14 september sluiten, legt de gemeente ze een dwangsom op van 20.000 euro. De bedrijven hadden bezwaar gemaakt tegen sluiting van de locaties aan de Nassaukade en de Da Costakade, maar volgens wethouder Van Dantzig zorgen de darkstores voor te veel overlast in de buurt en moeten ze weg. Flink kondigt aan naar de rechter te stappen.

De bezorgbedrijven zeggen dat ze functioneren als normale buurtsuper, maar de gemeente constateert na meerdere controles dat de vestigingen vooral dienen als distributiecentrum voor flitsbezorging. "De distributie vanuit deze vestigingen past niet in het beleid van de gemeente en leidt tot ongewenste situaties", laat wethouder Van Dantzig weten.

De bedrijven hebben per brief te horen gekregen dat als ze op 14 september niet dicht zijn, de gemeente hen de dwangsom oplegt. Bij flitsbezorgdiensten kunnen mensen boodschappen bestellen die binnen 10 minuten aan huis worden bezorgd. Omwonenden klagen vooral over de dichtgeplakte opslagruimtes in woonwijken en de drukte met fietskoeriers.

Flink laat weten het niet eens te zijn met het standpunt van de gemeente. "Er is hier sprake van detailhandel. Klanten kopen bij Flink zowel online als offline, net als bij andere winkels. Wij zullen de rechter daarom om een oordeel vragen." Getir heeft nog niet gereageerd.

Amsterdam strijdt al langer tegen de darkstores in de stad en besloot eind januari voorlopig geen nieuwe vestigingen meer toe te staan. Ook moesten enkele darkstores dicht. Het stadsbestuur werkt aan nieuw beleid voor de vestiging van dit soort bedrijven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938