Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mensenmassa na concert Ed Sheeran niet naar Strandvliet gestuurd door personeelstekort

2 september 2022, 15.26 uur Β· Aangepast 2 september 2022, 15.58 uur Β· Door Stefan Bunschoten

Een tekort aan personeel leidde ertoe dat de bezoekers van de concerten van Ed Sheeran in de Johan Cruijff Arena en Toto in de Ziggo Dome niet op looproutes naar station Strandvliet en station Duivendrecht werden gewezen. Mede daardoor liepen de meeste bezoekers naar station Bijlmer Arena, waar voor de ingangen enorme drukte ontstond. 

Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente, Johan Cruijff Arena, concertorganisator MOJO, politie, NS, GVB en Ziggo Dome. Geconcludeerd wordt dat er vrijdagavond 15 juli een 'onwenselijke situatie' ontstond. Die avond liepen er door de twee concerten zo'n 80.000 concertbezoekers op de Johan Cruijff Boulevard. Vooraf riep MOJO op om niet met de auto te komen, omdat de parkeerterreinen vol zouden zijn.

Quote

"Achteraf gezien was er nog ruim voldoende parkeercapaciteit beschikbaar"

evaluatie drukte 15 juli

Aan die oproep werd 'boven verwachting' gehoor gegeven, waardoor er meer bezoekers met het openbaar vervoer kwamen dan verwacht. "Achteraf gezien was er nog ruim voldoende parkeercapaciteit beschikbaar. De vraag is dan ook of de oproep naar de bezoekers om met alternatief vervoer te komen nodig is geweest en hoe dit in de toekomst beter kan", staat er in de evaluatie. 

Het leidde tot een 'onverwacht hoge opkomst' op station Bijlmer Arena. In het commandocentrum waar onder meer de gemeente, GVB en NS zitten, is besproken of het nodig was om de concertgangers in de Johan Cruijff Arrena erop te wijzen dat stations Strandvliet (een metrohale op loopafstand) en Duivendrecht (een NS-station iets verder lopen) een alternatief voor station Bijlmer Arena waren. Uiteindelijk is daar niet voor gekozen.

Dat kwam door 'personeelstekorten door de gehele keten'. De twee stations hadden namelijk geen personeel om 'extra bezoekersstromen te reguleren'. 

Ook op dit bord stonden stations Strandvliet en Duivendrecht niet

Bij station Bijlmer Arena zelf was de communicatie ook niet op orde. Voor bezoekers was het niet duidelijk dat de eerste twee ingangen van het station gesloten waren, terwijl dat wel boven de deuren had kunnen staan. "Dit is voor de toekomst een sterk en belangrijk aandachtspunt."

Quote

"Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar aantallen parkeerplekken"

EVALUATIE DRUKTE 15 JULI

Verder realiseert de gemeente dat 'door gebiedsontwikkelingen in het Arenagebied en het beleid om autoverkeer te ontmoedigen' er steeds minder beschikbare parkeerplaatsen in het gebied zijn. "Er wordt op dit moment, in opdracht van de gebiedsontwikkeling, onderzoek gedaan naar aantallen plekken en behoefte om dit goed op elkaar af te stemmen."

Morgen wordt het opnieuw druk in de Arena. Dan speelt Ajax tegen sc Cambuur in de Johan Cruijff Arena, terwijl er na de wedstrijd concertgangers op de Johan Cruijff Boulevard worden verwacht voor Kensington in de Ziggo Dome en Yade Lauren in de AFAS Live. De NS zegt, mede vanwege drukte door de Formule 1, dat het niet verantwoord is om treinen te laten rijden. Supporters en concertgangers kunnen daarom alleen met de auto, metro, bus of fiets komen

πŸ’¬ Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938