Start van hoofdcontent

Koopkrachtcrisis

nl

Uitdeelpunt in Oost moet mensen wegsturen: "Pijnlijk, maar hebben niet genoeg eten"

5 september 2022, 12.00 uur · Aangepast 5 september 2022, 17.39 uur · Door Hedwig Goudsmit & Esperanza Visser

De mensen die het minste hebben, merken het meest van de stijgende prijzen. Dat ziet vrijwilligersorganisatie Life & Style. Elke donderdag deelt de organisatie tasjes uit met eten en supermarktbonnen aan mensen die het nodig hebben. Alleen door de groeiende vraag moet de stichting steeds vaker 'nee' verkopen.

AT5

"Ik heb wit brood gekregen en wat melk, wat beschuit, en wat smeerkaas", vertelt iemand die in de rij staat. Zij is één van de twee- tot vierhonderd mensen die wekelijks langskomt voor eten. Volgens vrijwilliger Malika is het aantal hulpvragen verdubbeld sinds vorig jaar. De middelen om iedereen te voorzien hebben ze niet. Zelfs als alles uitgedeeld is komen er nog mensen aan de deur vragen of ze toch niet nog iets hebben. "We sturen mensen weg, dat is pijnlijk", zegt Malika.

Coronasteun

Vorig jaar deelde de stichting twee keer per week tassen met eten uit, maar tegenwoordig is dat nog maar één keer per week. Tijdens de coronacrisis kreeg de stichting namelijk nog steun van de overheid, maar dat is opgehouden, vertelt Malika. Nu moeten ze het doen met donaties en supermarktbonnen.

Geen warme maaltijd meer

Een ander verschil met vorig jaar: mensen die langskwamen, kregen ook een warme maaltijd mee. "Daar zijn we ook mee opgehouden", vertelt Malika. De keukens waren namelijk alleen beschikbaar in coronatijd. Nu heeft de eigenaar ze zelf weer nodig. “Wij willen ook nog wel koken, maar we zijn op zoek naar een plek."

Quote

"Het is jammer dat we geen warme maaltijd meer krijgen, maar ik ben blij met wat ik wel krijg"

mevrouw in de rij

"Ja, het is jammer", zegt een mevrouw in de rij, "maar ik ben blij met wat ik krijg. Dus nu ga ik lekker mijn boterham met smeerkaas eten op dat bankje daar."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938