Start van hoofdcontent

Stad

nl

Juwelier moet dure horloges bij fabrikant inleveren

11 september 2022, 17.10 uur
Door AT5 · Foto: Flickr: Mondo79 / AT5

Een juwelier in Zuid moet een voorraad Breitling-horloges aan de fabrikant teruggeven. Ook mag zij geen nieuwe horloges van het merk verkopen. Dat heeft de rechtbank deze week geoordeeld.

De fabrikant had het zogeheten dealership van de juwelier per 31 augustus 2021 beëindigd via een aangetekende brief. De advocaat schreef vervolgens een brief naar de fabrikant. In die brief werd gewezen op de ondertekende distributieovereenkomst. Breitling stelde het tijdstip van beëindiging vanwege de coronacrisis vervolgens uit tot februari 2022.

Quote

"Dat Breitling de samenwerking wil stoppen om hun eigen winkel te beschermen is machtsmisbruik"

juwelier in e-mail

In juni van dit jaar sommeerde Breitling opnieuw om te stoppen met de verkoop en de voorraad in te leveren. De juwelier schreef dezelfde dag een email terug: "Er zijn geen valide redenen om te stoppen met de samenwerking. Dat Breitling de samenwerking met ons wil stoppen om hun eigen winkel om de hoek te beschermen is machtsmisbruik. Wij hebben geen interesse om te stoppen. Indien Breitling het contract wenst af te kopen (lees: goodwill wensen te betalen), dan vernemen wij graag wat hun openingsbod is."

Uiteindelijk stapte het horlogemerk naar de rechter. De rechter benadrukt in het vonnis dat de fabrikant volgens de distributieovereenkomst de samenwerking zonder opgaaf van redenen mag opzeggen. Dit keer was er overigens wel een toelichting gegeven. Breitling zei het aantal verkooppunten te willen terugbrengen, dat de locatie was verslechterd en dat het aantal door de juwelier verkochte horloges was teruggelopen. De juwelier vond dat het om het uitschakelen van concurrentie ging. 

Quote

"Nu de overeenkomst zonder opgaaf van redenen kon worden opgezegd, doet de reden er niet toe"

vonnis rechtbank

"Wat daar ook van zij, nu de overeenkomst zonder opgaaf van redenen kon worden opgezegd, doet de reden van de opzegging er niet toe", schrijft de rechtbank. Van de horlogefabrikant kan niet worden verlangd dat zij tegen haar zin nog langer met de juwelier doorgaat. "Ten slotte blijkt nergens uit dat gedaagde aanspraak kan maken op betaling van goodwill, compensatie en/of schadevergoeding zoals zij heeft betoogd."

Dat betekent dat de juwelier de 48 horloges voor 115.137 euro aan Breitling moet verkopen. Verder moet de juwelier 1.536 euro aan beslagkosten en 1.823 euro aan proceskosten betalen. Als de juwelier zich als dealer van het merk blijft presenteren, kost dat 5000 euro dwangsom per dag. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938