Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

'Spotters gezien tijdens transporten Marengo-proces'

16 september 2022, 20.33 uur · Aangepast 17 september 2022, 14.07 uur · Door AT5

Bij het Marengoproces, dat plaatsvindt in de Bunker in Osdorp, zijn regelmatig dezelfde verdachte auto's gezien. Gevreesd wordt dat de inzittenden bezig waren met de voorbereiding van een gewelddadige ontsnappingspoging.

Dat blijkt uit de documentaire 'Ewout: mee met de zware jongens', die dinsdag wordt uitgezonden en deze week al op Videoland staat. Presentator Ewout Genemans loopt mee met het Bijzonder Ondersteuningsteam van justitie (BOT). Het BOT verzorgt de transporten van een groot aantal verdachten naar de Bunker. Onder hen is hoofdverdachte Ridouan Taghi.

Quote

"Dan zie je dus bepaalde personen en voertuigen die voorkomen in de briefings"

lid Bijzonder Ondersteuningsteam

"Er is bij ons informatie bekend dat we gewoon worden afgelegd (beloerd, red.), dat weten we", vertelt een lid van het BOT tegen Genemans. "Dat zien wij ook. Dan zie je dus bepaalde personen en voertuigen die voorkomen in de briefings. Maar ook met bepaalde intel. Kentekens, voertuigen."

Hij bevestigt tegenover Genemans dat dat 'niet niks' is. "Het is aan ons om daar zo goed mogelijk op te anticiperen. En die zaken te onderkennen en daarop te handelen." 

Verkenning

Het BOT maakt gebruik van zwaar bepantserde voertuigen, waaronder Range Rovers. Vooraf wordt besproken wanneer de zwaailichten en sirene gebruikt worden en waar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn.  Wat ook uit de uitzending blijkt, is dat er een aantal minuten voor het vertrek van zo'n konvooi al een verkenning wordt gedaan met een onopvallende auto. Twee leden van het BOT bekijken dan of er verdachte personen bij tankstations of op viaducten staan.

Zo'n verkenner van het BOT, die in burger werkt, zegt dat de dienst bij de Bunker weleens vermoedelijke spotters heeft aangesproken. "Ze proberen toch te kijken waar de zwakheden liggen. Dan proberen ze toch iets te plannen. Uiteindelijk heb je niets te verliezen. Als je weet dat je levenslang zit, waarom zou je het niet doen. En wij moeten continu inspelen daarop. Elke keer over de A2, dat valt ook op, dan moeten we het een keer op een andere manier doen."

Quote

"Het is niet meer de vraag of het gaat gebeuren, maar eerder de vraag wanneer het gaat gebeuren"

LID BIJZONDER ONDERSTEUNINGSTEAM

Een ander lid van de dienst denkt dat een ontsnappingspoging tijdens een transport niet ondenkbaar is. "Zoals ze tegenwoordig zeggen: het is niet meer de vraag of het gaat gebeuren, maar eerder de vraag wanneer het gaat gebeuren." Het meest risicovol vindt het BOT het vertrek en de aankomst, in het geval van het Marengoproces gaat het dan dus onder meer om de Bunker zelf. Geprobeerd wordt om tijdens transporten altijd in beweging te blijven. 

Het Marengoproces wordt gezien als het zwaarst beveiligde proces ooit. Tijdens een van de transporten, mogelijk die van Taghi, worden ook een politiehelikopter met een scherpschutter en meerdere wagens van de Dienst Speciale Interventies (DSI) ingezet. Bij de Bunker zelf werken militairen en leden van de Bewakingseenheid van de politie met elkaar samen. De komende maanden vinden er zo'n drie zittingen per week plaats, al zijn alle verdachten lang niet altijd aanwezig.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938