Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Cruiseschip voor vluchtelingen komt aan in Westelijk Havengebied

25 september 2022, 15.32 uur · Aangepast 25 september 2022, 16.36 uur · Door AT5

Cruiseschip MS Galaxy is vanmiddag aangekomen in het Westelijk Havengebied. Begin oktober zullen er duizend asielzoekers op het schip worden opgevangen. 

Eind augustus maakte de gemeente bekend dat het schip naar Amsterdam zou komen voor de opvang van asielzoekers. Het schip vertrok op 10 september uit het Zweedse Stockholm en kwam vanmiddag via de zeesluis in IJmuiden naar het Westerhoofd in het Westelijk Havengebied gevaren. Daar kwam het schip rond 15.30 uur aan.

Het cruiseschip ligt vlakbij de aanlegplaatsen voor riviercruiseschepen en de Coentunnel. De MS Galaxy is door de Rijksoverheid gehuurd. Normaal gesproken is er plek voor 2800 vakantiegangers, maar in dit geval gaat het dus om duizend plekken. Het aantal plekken kan wel, als 'de situatie zich humaan, veilig en beheersbaar ontwikkelt', uitgebreid worden tot 1500. 

Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zal het schip beheren en bijvoorbeeld voor dagbesteding en onderwijs zorgen. De gemeente liet weten dat er op het schip 'een doorsnede van de reguliere groep vluchtelingen die in Ter Apel aankomt' wordt geplaatst. Het gaat naast asielzoekers ook om statushouders, kinderen en 5 tot 10 procent asielzoekers uit veilige landen.

Het schip blijft zeker zes maanden liggen. 

AT5

AT5 bezocht de plek begin deze maand:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938