Start van hoofdcontent

Stad

nl

Richard was als 13-jarige getuige van de Bijlmerramp: "Het was één grote vuurzee"

30 september 2022, 07.00 uur · Aangepast 1 oktober 2022, 07.46 uur · Door Frederieke Weel

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstort op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, middenin de Bijlmer. Ongeveer honderd appartementen werden vernietigd en 43 mensen, waaronder de bemanning van het vliegtuig kwamen om het leven. De komende dagen staat AT5 stil bij de grootste vliegramp op Nederlandse bodem en blikt terug met betrokkenen. Vandaag: oud-Bijlmerbewoner Richard Soesanna. 

Richard Soesanna was 13 jaar toen de ramp plaatsvond. Hij hoorde een knal vanuit zijn huis in de Amterdamse Poort en rende naar buiten. "Ik hoorde dat een vliegtuig was neergestort. Toen zijn we met de hele buurt gaan rennen. Toen we door het Bijlmerpark renden zagen we al veel rook en vuur, maar toen we bij de flat kwamen zagen we één grote vuurzee. We waren nog eerder dan de hulpverleners en zagen heel veel mensen schreeuwen en huilen. Ik was echt in shock. Ik denk dat ik daar een paar uur heb gestaan", vertelt hij.

Quote

"Ik was in shock. Er was zoveel rook, zoveel vuur, zoveel mensen aan het schreeuwen. Het leek op een film gewoon"

richard soesanna
Richard Soesanna met de tegel die hij maakte voor het monument

AT5 zendt dinsdag in samenwerking met de NOS de herdenking van de Bijlmerramp rechtstreeks uit vanaf 17.00 uur via tv en AT5.nl.