Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijlmerramp nog altijd een litteken: 'Zit me nog steeds dwars dat ik niet weet waar ze is doodgegaan'

4 oktober 2021, 11.29 uur · Aangepast 27 september 2022, 12.05 uur · Door AT5

Het is vandaag 29 jaar geleden dat de grootste vliegramp op Nederlandse bodem ooit zich voltrok. In Zuidoost stortte een vliegtuig van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg.

AT5 maakte vier jaar geleden ter gelegenheid van 25 jaar Bijlmerramp een speciale documentaire. Die is vandaag opnieuw te bekijken.

In de documentaire is te zien dat de ramp een kwart eeuw na dato nog altijd een grote indruk achterliet. "Studio Sport zou beginnen. Mijn broer belde even over zeven. Ik zat dus hier, en ik hoorde een geluid... alsof er een brommer zonder uitlaat reed. Ik zei: "ik weet niet welke idioot op een brommer zonder uitlaat hier passeert"', vertelt ex-militair John Banel. Hij was als één van de eersten ter plaatse.

"Op dat moment hoorde ik het geluid dichterbij komen" zegt Banel. "Ik keek naar buiten, en zag het toestel met twee motoren aan één kant hangen", herinnert Banel zich.

Eerste beelden

Dankzij mensen als Henk van de Belt kan men enigszins een beeld krijgen van die bewuste oktoberavond. Hij maakte de eerste opnamen van de rampplek. 

Ook hij weet nog hoe het geluid toen klonk. "Ineens was het weg. En daarna: Bam, bam!.. Ik zag een paddenstoel zich vormen". Hij wist meteen dat het mis was. 

De Bijlmerramp, zo luidt de bijnaam van het vliegtuigongeluk op 4 oktober 1992, dat aan 43 mensen het leven kostte. Een Boeing 747-200 maakte een tussenlanding op Schiphol toen het onderweg was van New York naar Tel Aviv.

Martin Damen
Quote

"Je wilde wel, maar je kon niet helpen"

maria hErts, nabestaande

Voor Maria Herts is 4 oktober een moment in het jaar waarop gedachten gaan naar haar nichtje, Morena Vrutaal. Zij overleefde de ramp niet. 

Morena verruilt in 1986 Aruba voor Nederland. Ze is dan 12 jaar. In de flat Echtenstein komt ze wonen bij haar tante. Op de avond van de ramp  - het is dan zondag - springt ze nog even snel op de scooter om melk te halen voor haar zoontje. Haar vriend Corson gaat mee. Ook hij overleeft de ramp niet, terwijl hun zoontje thuiszit bij tante Maria. 

Voor Maria blijft het moeilijk om hun dood te verwerken. "Het zit me nog steeds dwars dat ik niet weet waar ze precies is doodgegaan. Was het binnen, of wat het buiten?"

De vuurzee die de Boeing veroorzaakte maakte het onmogelijk om te helpen. "Je wilde wel, maar je kon niet helpen."

Vanavond om 18.35 uur is de jaarlijkse herdenking bij 'De Boom Die Alles Zag'. AT5/NH Amsterdam zal daarbij aanwezig zijn, later vanavond een verslag van de herdenking op deze website en op nhnieuws.nl.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938