Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Weg naast Centraal Station wordt eenrichtingsverkeer

29 september 2022, 22.19 uur · Door AT5

De omgeving van het Centraal Station is in de toekomst nog lastiger te bereiken voor automobilisten. De Oostertoegang wordt eenrichtingsverkeer. De gemeente wil zo meer ruimte maken voor fietsers en voetgangers. De straat zal eerst vele maanden open liggen voor werkzaamheden.

Door het eenrichtingsverkeer moeten de auto’s vanaf de Geldersekade rechtsaf, zodat er minder kruisend en doorgaand autoverkeer is. Volgens de gemeente is het op dit moment te krap en onoverzichtelijk voor fietsers. 

"Er stappen gelukkig steeds meer mensen op de fiets, dus er moeten veilige, ruime fietsroutes komen in de stad, zodat het nog aantrekkelijker wordt om met de fiets door de stad te reizen", stelt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer). De gemeente verwacht door de maatregel ook minder verkeer in de Nieuwmarkt- en Lastagebuurt.

De werkzaamheden starten naar verwachting eind maart 2023 en duren ongeveer achttien  maanden. Werkzaamheden van Liander, Waternet en het GVB worden tegelijk met de herinrichting uitgevoerd. Het gaat om werkzaamheden aan kabels en (drinkwater)leidingen, riolering, en de metrobuis. Uiterlijk oktober 2024 moeten de werkzaamheden klaar zijn, omdat ProRail in 2024 start met de vervanging van de vijf spoorbruggen over de Oostertoegang.

Het eenrichtingsverkeer is een van de maatregelen uit de Agenda Amsterdam Autoluw.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938