Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Aanpak Kattenburgerstraat aangepast: rijbaan toch niet verlegd

1 oktober 2021, 06.56 uur · Aangepast 1 oktober 2021, 08.22 uur · Door Stefan Bunschoten

De rijbaan van de Kattenburgerstraat zal toch niet verlegd worden en ook komt er geen twee-richtingen fietspad. Het plan voor de nieuwe maximumsnelheid van dertig kilometer per uur blijft wel.

Dat heeft wethouder Egbert de Vries (Verkeer) laten weten in een brief aan de gemeenteraad. Hij spreekt van een "flinke versobering" van de aanpak van de straat. "De ingewikkelde financiële positie waar Amsterdam zich in bevindt, onder andere als gevolg van de coronacrisis, maakt (grote) investeringen in infrastructuur en/of openbare ruimte geen vanzelfsprekendheid."

Bus

Om het verkeer daadwerkelijk dertig kilometer per uur te laten rijden worden wel nog steeds maatregelen genomen. Zo worden de rijbanen versmald, zal de bus bij de halte op de rijbaan stoppen en komen er busdrempels.

De verlaging van de maximumsnelheid is een wens van buurtbewoners. Zij vrezen dat het veel te druk wordt in de straat als de Oostertoegang in 2022 of 2023 "opgeknipt" wordt. Verkeer zal dan namelijk via hun straat omrijden. 

Eind volgend jaar moet er begonnen worden met het werk aan de Kattenburgerstraat, zodat de nieuwe maximumsnelheid geldt voordat de Oostertoegang afgesloten wordt. Bewoners gaven eerder aan blij te zijn met het verlagen van de maximumsnelheid, maar ze zeiden tegelijkertijd dat er meer maatregelen nodig zijn

Wandelboulevard

De Vries laat ook weten dat de herinrichting va de Prins Hendrikkade Oost, die vlakbij de Oostertoegang ligt, wordt uitgesteld tot na 2025. Eind 2023 wordt onderzocht of de busbaan richting het Centraal Station kan vervallen omdat er dan minder autoverkeer rijdt.

Na 2025 moet er volgens hem dan een "groene wandelboulevard aan het water" ontstaan, waarbij voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen. "Deze maatregelen zijn mogelijk doordat de auto minder ruimte krijgt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938