Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dertigste herdenking Bijlmerramp: "Misschien is dit het begin van iets nieuws"

4 oktober 2022, 22.48 uur · Aangepast 4 oktober 2022, 23.04 uur · Door Flip Linssen

De slachtoffers van de Bijlmerramp zijn vandaag herdacht in Zuidoost. Nabestaanden staan stil bij het verlies en de momenten van toen. Na dertig herdenkingen, is dit de laatste die wordt georganiseerd door Stichting Beheer Het Groeiend Monument, terwijl dit voor sommigen de eerste keer is dat ze durven komen: "Ik kon het eerder nog niet aan, maar hoop het zo een plek te kunnen geven."

AT5

"We zaten aan tafel, en ineens renden we allemaal naar het raam." Een van de herinneringen die vandaag worden opgehaald tijdens de herdenking in Zuidoost. "We zagen grijze en oranje lucht, ik voel me hier echt onderdeel van", vertelt een vrouw met een bloem in haar hand.

In 1992 vliegt een Israëlisch vrachtvliegtuig de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in tijdens een noodlanding. Hierbij komen zeker 43 mensen om het leven. Honderden mensen beginnen de herdenking vandaag in Zuidoost met toespraken van onder andere burgemeester Halsema en stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing. 

De boom die alles zag

Er volgt een stille tocht naar de plek waar de ramp toentertijd plaatsvond. "Ik heb hier jaren niet durven lopen, ik heb de plek altijd vermeden", vertelt een vrouw die vandaag voor het eerst bij de herdenking is. "Het stuk flat dat is bijgebouwd kon ik niet zien." 

Quote

"Herdenken moet altijd mogelijk blijven, het is een deel van onze geschiedenis"

Tanja Jadnanansing

Bij 'De boom die alles zag' worden traditiegetrouw kransen gelegd nadat alle aanwezigen om precies 18.35 uur, het tijdstip waarop de Bijlmer in een vuurzee veranderde, een minuut stilte hebben gehouden. "Ik zat in de bus toen de buschauffeur begon te vloeken. Mijn kind was thuis, en ik kon van veraf niet goed zien welk deel er was geraakt."

Het begin van iets nieuws

Het is dit jaar de laatste keer dat stichting Beheer Het Groeiend Monument de herdenking op deze manier in samenwerking met de gemeente organiseert. Maar volgens de stadsdeelvoorzitter komt er iets nieuws: "We zijn nog in gesprek hoe het vorm moet krijgen. Maar herdenken moet altijd mogelijk blijven. Het is een deel van onze geschiedenis."

Een van de aanwezigen hoopt op een soort afsluiter: "Ik wil er met een soort lach naar kijken, ik weet nog niet hoe, maar misschien is het wel het begin van iets anders."

AT5 / Frank van Brandwijk

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938