Start van hoofdcontent

Stad

nl

Baafi verleende hulp aan slachtoffers van de Bijlmerramp: "Mensen waren getraumatiseerd"

3 oktober 2022, 06.55 uur · Aangepast 3 oktober 2022, 09.45 uur · Door Robin Antonisse

Het is dit jaar dertig jaar geleden dat een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstort op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, midden in de Bijlmer. Ongeveer honderd appartementen werden vernietigd en 43 mensen, waaronder de bemanning van het vliegtuig, kwamen om het leven. AT5 blikt met betrokkenen terug op de grootste vliegramp op Nederlandse bodem. Vandaag: Baafi Owusu Sekyere die vanuit stichting Sikaman hulp verleende aan Ghanese slachtoffers van de ramp.

Baafi Owusu Sekyere was niet alleen als hulpverlener nauw betrokken bij de ramp. Drie kinderen van zijn goede vriend kwamen bij de ramp om het leven. Hij snelde zich die avond van de ramp naar Sportcentrum Bijlmer dat op dat moment onderdak bood aan mensen die door de ramp dakloos waren geworden.

"Mensen waren getraumatiseerd. Sommige mensen konden zelfs niet praten. Sommigen hebben gezien hoe dat vliegtuig heel laag vloog en de flat doorboorde", vertelt hij. De dagen erna begon hij met het registreren van slachtoffers en vermisten. Lang bleef onduidelijk wie zich precies in de flat bevonden, omdat een deel van de bewoners niet bij de autoriteiten stonden geregistreerd.

Quote

"Sommigen hebben gezien hoe dat vliegtuig heel laag vloog en de flat doorboorde"

Baafi Owusu Sekyere

"Het was zo vreselijk dat journalisten, en ook de politie, bij ons kwamen om te vragen: hoeveel illegalen er zijn er dood? Hoeveel illegalen zijn er slachtoffer? We praten over mensen, we praten over levens! Is er een verschil tussen het leven van een gedocumenteerde en ongedocumenteerde? Dat is onmenselijk."

Baafi heeft tot tien jaar na de ramp hulp geboden aan slachtoffers die kampten met psychische klachten of die tegen de bureaucratie aanliepen nadat ze hun huis waren kwijtgeraakt.

AT5 zendt dinsdag in samenwerking met de NOS de herdenking van de Bijlmerramp rechtstreeks uit vanaf 17.00 uur via tv en AT5.nl.