Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie honden overleden rond Heemstedestraat, mogelijk vergiftigd

7 oktober 2022, 16.29 uur · Aangepast 7 oktober 2022, 16.40 uur · Door AT5

Hondenbezitters rond de Heemstedestraat in de Hoofddorppleinbuurt maken zich grote zorgen nadat de afgelopen twee dagen in de buurt drie honden zijn overleden. Volgens de eigenaren waren hun honden kerngezond. Ze vertoonden allemaal dezelfde symptomen, wat volgens de dierenkliniek die ze behandelde kan duiden op vergiftiging. "Dit is toch mysterieus", zegt een van de eigenaren.

Margreet van Dam liep woensdagavond met haar hond. "Normaal eet Lelie niets vreemds, en ik let altijd goed op." Toen we thuis kwamen was ze nog heel levendig. "In de ochtend werd ik wakker, en zag ik haar niet in mijn slaapkamer, terwijl ze dat normaal wel doet." Eenmaal beneden zag ze haar hond liggen. "Al helemaal verstijfd en er was veel braaksel te zien."

Twee andere honden van andere eigenaren gebeurde hetzelfde. Een daarvan is Pelle. Zijn baasje Sofie Coronel liet hem uit, hij was zoals bijna altijd aangelijnd. "We liepen over de stoep tussen de bomen, mijn hond is vier jaar en verder heel gezond." Haar hond begon zich steeds slechter te voelen. "Toen ik bij de dierenarts kwam, vroegen ze meteen welke postcode het om ging. Er waren namelijk nog andere zelfde gevallen binnengekomen." Inmiddels is Pelle ook overleden.

Twee van de drie zijn door dezelfde dierenkliniek behandeld. "Het is nog niet met honderd procent zekerheid vast te stellen of dit echt vergiftiging is", zegt een arts uit de kliniek. "Maar het is wel verdacht. Normaal hebben we niet zo veel dieren in een korte tijd met dezelfde klachten. En de klachten kunnen gerelateerd zijn aan vergiftiging."

Het gaat om onder andere epileptische klachten. "Dingen als een tumor zijn niet uit te sluiten, maar zo kort op elkaar dezelfde klachten lijkt iets anders te zijn." Het is aan de baasjes zelf om verder onderzoek te laten doen.

Waarschuwing

Hoe het kan zijn gebeurd is nog onduidelijk, ook voor de baasjes. Sofie denkt dat het misschien met drugs te maken zou kunnen hebben. "Ik heb niets gevonden op straat, dus mogelijk heeft het te maken met opvanglocaties hier in de buurt." Margreet spreekt van rattengif: "Misschien is dat het wel, er lopen hier zo veel ratten."

Volgens politie en gemeente moet dit probleem serieus worden genomen. "Er zijn zo veel huisdieren hier in ons pand en in de rest van de buurt", zegt een van de baasjes. "Ik heb de buurt gewaarschuwd dat dit speelt, want dit moet niet nog meer eigenaren overkomen." Volgens haar zijn er inmiddels ook twee katten overleden.

De dierenarts vindt dat hier verder naar moet worden gekeken: "Als de gemeenschappelijke deler vergiftiging en drugs is, dan moet dit stoppen. De emotionele schade voor eigenaren is niet te herstellen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938