Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mobiele Eenheid grijpt in, twintig jongeren opgepakt in Osdorp

18 oktober 2022, 20.11 uur · Aangepast 19 oktober 2022, 13.30 uur · Door AT5

De Mobiele Eenheid moest dinsdagavond rond 22.15 uur optreden in Osdorp. Dat gebeurde nadat jongeren urenlang voor onrust zorgden door onder meer zwaar vuurwerk af te steken en vernielingen te plegen. Er zijn twintig jongeren opgepakt. 

Een van de bewoners noemde Tussen Meer rond 19.00 uur een 'gekkenhuis'. "Ik was op het balkon, maar ze gooien het vuurwerk omhoog, ik moet naar binnen."

AT5

Op beeld van een andere buurtbewoner is een klein brandje bij stadspark Osdorp te zien. De kermis moest van de gemeente ook dinsdag om 19.00 uur dicht vanwege de eerdere ongeregeldheden in de buurt. De onrust speelde zich dus niet op het kermisterrein af, maar daarbuiten. 

"Het is weer helemaal mis in Osdorp nadat de kermis sloot", zegt de maker van de video. "Er is weer geen enkele politie. De vier politieagenten die er waren vertrokken gelijk na sluiten van de kermis."

Een politiewoordvoerder liet rond 19.30 uur weten dat er de-escalerend opgtreden werd. De afgelopen avonden zou gebleken zijn dat jongeren juist uit waren op een confrontatie en dat wilde de politie voorkomen.

Quote

"We komen zeker in actie als dingen echt niet door de beugel kunnen"

woordvoerder politie

"We zijn er wel, ook onherkenbaar", zei de woordvoerder. "Dus we komen zeker in actie als dingen echt niet door de beugel kunnen." 

Rond 20.30 uur leek het iets rustiger te worden in de buurt. Er reden toen wel veel agenten rond, maar als zij jongeren probeerden aan te spreken gingen de jongeren er vandoor.

Verzamelen

Later werd het grimmiger en werd er meer vuurwerk afgestoken. Om 20.40 uur werden agenten die als neventaak bij de Mobiele Eenheid zitten gealarmeerd.

Nadat de agenten in Osdorp waren aangekomen, hebben ze de jongeren gewaarschuwd. "Verwijdert u op last van de burgemeester uit deze omgeving, anders zal geweld moeten worden toegepast. Ga naar huis", zei een agent. Daarna sloot de ME een groep jongeren in. Een andere groep ging er rennend vandoor.

Rond 22.45 uur liet de politie via Twitter weten dat er twintig aanhoudingen zijn verricht. De jongeren zijn opgepakt vanwege 'verstoring van de openbare orde'.

Ze worden in een bus die de politie van het GVB heeft geleend afgevoerd. 

Het vervoer duurde langer dan verwacht. De bus met arrestanten reed zich rond 23.15 uur klem toen de chauffeur probeerde te keren op Tussen Meer. De bus stond rond 23.30 uur nog stil. Uiteindelijk zijn de jongeren wel in het cellencomplex aangekomen. 

Eerder vanavond: 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938