Start van hoofdcontent

Stad

nl

Game-expert over Call of Duty: "Met de glinstering van het grachtenwater is iemand maanden bezig"

26 oktober 2022, 13.30 uur · Aangepast 26 oktober 2022, 14.28 uur · Door Hedwig Goudsmit

In het nieuwste spel van Call of Duty worden onder andere de Wallen gebruikt als decor voor een missie. Nog nooit eerder is Amsterdam zo realistisch neergezet in een videogame. "Meestal kiezen ze steden als Parijs of New York. Amsterdam komt niet vaak voor in games."

Voorbijgangers op de Wallen zijn verbaasd over hoe realistisch het spel is. "De rondvaartboten, de details van het water, echt heel vet", zegt iemand. Een ander bekijkt het deel van het spel waar in wordt geschoten. "Deze shit is heftig", zegt ze. "Best eng eigenlijk, juist omdat het zo realistisch is."

Quote

"Er werken honderden, of misschien wel duizenden mensen aan één spel"

jan meijroos, gamejournalist

Vrijdag komt het nieuwe spel uit, maar COD-fans die het spel al hadden gepre-ordered kregen deze week al een voorproefje. Daarin was de missie in het hyperrealistische Amsterdam te zien. Game- en techjournalist Jan Meijroos is enthousiast over de campagnemodus van het spel. "Het namaken van steden in games gebeurt al lang, maar meestal kiezen ze iconische wereldsteden, zoals Parijs of New York. Amsterdam komt niet vaak voor." Waarom ze deze keer dan wel voor Amsterdam hebben gekozen? "Het past in de verhaallijn. Daarnaast denken Amerikanen dat we hier alleen maar joints roken en het hier Sodom en Gomorra is. Dat valt natuurlijk mee in het echt, maar ze vinden het interessant en bijzonder."

Location spotting

Volgens Meijroos zijn de gamemakers ook naar Amsterdam gekomen. "Location spotting. Dan maken ze overal foto's van." Al is er natuurlijk ook veel online te vinden, met Google Earth en in stadsarchieven. Maanden zijn ze bezig geweest met dit level op de Wallen", vertelt Meijroos. "Één iemand is bijvoorbeeld alleen maar bezig met de glinstering van het water in de gracht goed krijgen. Er werken honderden, of misschien wel duizenden mensen aan één spel."

Meer toeristen

Meijroos, die zelf in Amsterdam woont, denkt wel dat het nieuwe spel kan zorgen voor nog meer toeristen. "Als je een groot COD-fan bent en je bent in de buurt, dan kom je waarschijnlijk wel even langs." Of het erg is, weet hij niet. "De Oude Kerk is een verscholen parel, en ik vind het vooral gaaf dat Amsterdam zo mooi naar voren komt in een spel wat tientallen miljoenen mensen gaan spelen." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938