Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Rechtszaak moord op Peter R. de Vries moet opnieuw

3 november 2022, 10.03 uur · Aangepast 3 november 2022, 15.09 uur · Door AT5

De rechtszaak over de moord op Peter R. de Vries moet opnieuw. Dat heeft de rechtbank vanochtend besloten. Tijdens het proces kwamen er nieuwe verklaringen naar buiten. Daarnaast is in de zomer één van de rechters naar het buitenland verhuisd.

Het gaat om het proces tegen de vermeende schutter Delano G. en de chauffeur Kamil E. Tegen hen werd voor de zomer al levenslang geëist, maar de uitspraak werd toen uitgesteld omdat het OM nieuwe informatie aanleverde. Het onderzoek in de zaak, dat elf dagen eerder al afgerond was, is volgens de rechtbank daarom onvolledig.

Mogelijke opdrachtgever

De verklaringen zouden vorig jaar november door een getuige zijn afgelegd. Ze gaan over de mogelijke opdrachtgever van de moord. Het onderzoek naar die verklaring leidde tot nieuwe aanhoudingen.

Zelf benadrukte het OM dat ze geen nieuwe inzichten in de zaak zouden geven. Om de rechtbank en de verdediging niet "onwetend te laten", besloot het de stukken tóch toe te voegen. Voor het geval zij het wel belangrijke informatie vinden, zo redeneerde de officier van justitie.

Emigratie

Door de nieuwe informatie werd de uitspraak, die oorspronkelijk op 14 juli zou plaatsvinden, een paar dagen vooraf uitgesteld tot na de zomer. Toen de zaak werd hervat, bleek één van de rechters naar het buitenland vertrokken. Volgens de wet moet een zaak over, als tijdens het proces de samenstelling van de rechtbank verandert.

Confronterend

Ook het OM zegt inmiddels dat opnieuw voeren van de zaak onvermijdelijk is, maar dan wel zo dat 'het zo min mogelijk bezwarend is voor de nabestaanden'. Zowel zoon Royce, mede namens zijn zus en moeder, als de partner van De Vries hebben een brief aan de rechtbank geschreven. Daarin geven ze aan dat ze niet zitten te wachten om opnieuw geconfronteerd te worden met pijnlijke delen in het proces.

Eerder maakte de rechtbank bekend dat de zaak tegen de vermeende uitvoerders wordt samengevoegd met de zaak tegen de vermeende opdrachtgevers van de moord. Het OM wilde de zaken gescheiden houden, in de hoop de vermeende uitvoerders sneller te kunnen berechten. De advocaten van de verdachten wilden juist dat de zaken samengevoegd werden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938